S ruskou ambasádou intenzivně jednáme o počtu diplomatů, prohlásil nedávno v ČT Petříček. Rusové to popřeli. A takto mluvil ministr dnes

19.12.2018 18:40

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Znovu vysvětloval, jaký je rozdíl mezi paktem o uprchlících a paktem o migraci z pera OSN. Prozradil, že pro přijetí paktu o uprchlících hlasovala i většina ministrů za Babišovo hnutí ANO.

S ruskou ambasádou intenzivně jednáme o počtu diplomatů, prohlásil nedávno v ČT Petříček. Rusové to popřeli. A takto mluvil ministr dnes
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Platí, že Česká republika bude dnes hlasovat proti globálnímu kompaktu o migraci,“ prohlásil hned v úvodu pořadu Petříček. „My jsme vyjednávali o tomto kompaktu s partnery v EU a bohužel v poslední době se naše společná pozice začala drolit, až nakonec Česká republika usoudila, že bude lepší nepřipojovat se k tomuto kompaktu,“ pokračoval Petříček s tím, že globální pakt o migraci nedostatečně rozlišuje legální a nelegální migraci. Proto prý bylo lépe ho nepřijímat.

Kromě České republiky se proti tomuto paktu postavily Rakousko, Maďarsko, Spojené státy, ale např. i Austrálie.

„Pakt o migraci je však zcela něco jiného. Je velký rozdíl mezi pojmem uprchlík a migrant. Pojem uprchlík je v mezinárodním právu jasně definován, jsou to lidé nucení odejít ze své země, protože jsou doma pronásledovaní z důvodů politických, náboženských i jiných. V případě uprchlického kompaktu je to vlastně akční plán, jak řešit uprchlické krize, jak projevovat solidaritu se zeměmi, které jsou zasaženy uprchlickou krizí,“ řekl Petříček.  

„Solidaritu s uprchlíky jsme projevovali už v minulosti, takže pro Česko to vlastně není nic nového,“ řekl Petříček. Pakt OSN o uprchlících je tedy spíše apelem vůči jiným zemím, které v minulosti nepomáhali tolik jako Česko.

Babiš odmítl podepsání paktu o uprchlících, ale na vládě byl podle Petříčka přehlasován. Petříček si nebyl jist, zda se Babiš při hlasování nezdržel či hlasoval proti. Rozhodnutí vlády po věcné diskusi bylo jednoznačné. Nejsou tam věci, které někteří politici zmiňují, jako je třeba povinné přerozdělování uprchlíků. I to byl důvod, že se vláda přiklonila k podpoře paktu. „Velká většina ministrů ANO to také podpořila,“ zdůraznil Petříček.  

V příštím roce prý Česká republika otevře konzulát v Mali, a to na žádost českých ozbrojených sil. Síť našich zastupitelských úřadů se rozšíří i do britského Manchesteru nebo italského Milána.

Pár slov věnoval Petříček také protiruským sankcím. Česká republika je spokojena s tím, že sankce pokračují tak, jak byly dosud nastaveny. „Podle mého názoru je důležité vést s Ruskem dialog, aby se hledala cesta k naplnění minských dohod,“ zdůraznil Petříček s ohledem na mnohaletý konflikt Ruska a Ukrajiny.

Jedním dechem dodal, že vyhošťování ruských diplomatů z Česka není aktuální, a to i navzdory zprávě Bezpečnostní informační služby za rok 2017, která upozornila, že ruská ambasáda v Česku je významně naddimenzována a Ruská federace skrze ambasády vyvíjí mnohdy nepřípustný tlak na české politiky. „Ale my nebereme zprávu našich tajných služeb na lehkou váhu,“ ujistil v závěru Petříček.

Co se týče ruského diplomatického sboru, ministr se na konci listopadu v souvislosti s ruskou ambasádou dopustil přešlapu, když diváky pořadu Otázky Václava Moravce ujistil, že s ruskou ambasádou intenzivně jedná o počtu diplomatů. „S ruskou stranou teď vedeme velmi intenzivní dialog nejen o počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze, ale také o celkovém nastavení diplomatických vztahů. Jedno z témat je například snížení počtu registrovaných aut ruské ambasády, který je velmi vysoký. Můžeme se jenom domnívat, k čemu tato auta slouží. Je také možná do budoucna debata o tom, že by počet diplomatů, ale hlavně nediplomatických pracovníků na ruské ambasádě, měl odpovídat velikosti země, jako je Česká republika,“ řekl v listopadu v televizi Petříček.

Ruské velvyslanectví v Praze ale takový dialog rázně odmítlo, jak tehdy informovaly ParlamentníListy.cz. „V souvislosti s výrokem ministra zahraničních věcí České republiky Tomáše Petříčka o údajném ‚intenzivním dialogu‘ s ruskou stranou ohledně možného snížení počtu personálu Velvyslanectví Ruské federace v České republice sdělujeme, že se jednání v této věci nevedla a nevedou,“ znělo strohé, nicméně jednoznačné prohlášení ruské diplomatické mise v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …