STAN: Vojska NATO trvale v ČR. Uprchlíky důchodcům

14.03.2022 9:51

Hejtmani by již dnes měli vládě poslat požadavky spojené s ubytováváním ukrajinských uprchlíků. Řeší se hlavně, jak vysoké budou příspěvky za ubytovávání. Primátor Hřib doufá, že částka bude dostatečně motivační. A hejtmanka Pecková ze STAN řekla, že příspěvek by mohli získat například senioři s volnými prostory ve svých domech či samoživitelé, kteří se třeba snaží splatit hypotéku. Závěry hejtmanů by dnes měl dostat ministr vnitra Rakušan. To ovšem není jediné ubytování, které STAN řeší. Předsednictvo hnutí schválilo možnost, že by na území ČR byly permanentně umístěna vojska NATO.

STAN: Vojska NATO trvale v ČR. Uprchlíky důchodcům
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
V Česku je dle zpráv ČTK přes 200 000 uprchlíků z Ukrajiny a kvůli náporu lidí prchajících před válkou začínají docházet standardní ubytovací kapacity. V Praze a Brně už bylo nutné část žadatelů o přístřeší nouzově ubytovat v tělocvičnách.

Dnes pak mají kraje odevzdat vládě písemně aktuální požadavky pro vyrovnání se s uprchlickou krizí, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan, který s hejtmany a primátorem Hřibem jednal on-line. Hejtmani a Hřib požadují, aby vláda motivovala ty, kdo uprchlíky ubytovávají. „Tady jsem zaznamenal, že průzkumy hovoří o 4000 korunách na osobu za měsíc. Pevně doufám, že to bude racionálně stanovená částka, která bude motivovat k tomu ubytování poskytnout,“ uvedl Hřib.

Stát by měl více podpořit soukromé ubytovatele podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN). Příspěvek by mohli získat například senioři s volnými prostory ve svých domech či samoživitelé, kteří se třeba snaží splatit hypotéku, uvedla dle ČTK.

„Pro nouzové přístřeší do 30 dnů by byl státní příspěvek 180 korun i se stravou, pro nouzové ubytování do tří měsíců 180 korun bez zahrnutí stravy,“ uvedl Hřib s tím, že se mu tento příspěvek zdá nedostatečný. Dle šéfa Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka nelze za takovouto částku v hotelech nikoho ubytovávat, nákladová cena je prý 500 korun za noc. „Po dvou letech pandemie nemohou hoteliéři doplácet rozdíl,“ řekl pro ČTK.

V ČR by se ovšem podle hnutí STAN neměli usídlit nejen ukrajinští uprchlíci. Předsednictvo hnutí se shodlo jednak na tom, že podporuje ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu a jeho snahu zajistit energetickou bezpečnost ČR. A také „schvaluje záměr změny ústavního pořádku ČR o trvalém bezpečnostním zakotvení naší země v euroatlantické vazbě včetně možnosti trvalého pobytu vojsk NATO na našem území, a žádá předsedu o vypracování záměru v gesci MV ČR“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…