STAN by mohl prosazovat zavedení domovského práva

02.12.2014 21:35

Před příštími sněmovními volbami by Starostové a nezávislí (STAN) mohli voličům jako jedno z témat nabídnout znovuzavedení domovského práva. Na ideové konferenci hnutí to navrhl její místopředseda Stanislav Polčák. Dalšími tématy do příštích let by také měla být změna volebních systémů a přímá volba starostů.

STAN by mohl prosazovat zavedení domovského práva
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Domovské právo bylo zrušeno po nástupu komunistů k moci. Jako největší výhody jeho znovuobnovení Polčák vidí, že by se vytvářely vazby lidí k obci a motivace, aby v nich dlouhodobě zůstávali. Obyvatelé s domovským právem by například měli právo na návštěvu školy, kterou obec zřizuje. Jako další výhodu vidí úsporu při vyplácení dávek, například příspěvku na bydlení. Místní úředníci totiž podle něj mají lepší přehled o tom, jaká je skutečná sociální situace lidí, kteří o dávky žádají. „Někteří by tak o dávky ani nežádali," poznamenal. Ušetřené peníze by pak mohla využít obec ke svému rozvoji.

Polčákův návrh vyvolal mezi přítomnými starosty dlouhou diskuzi. „Předpokládal jsem, že to bude kontroverzní," poznamenal Polčák s tím, že doufá, že se mu podaří straníky během příštích dvou let přesvědčit. ČTK řekl, že s vedením hnutí o tématu diskutuje už asi dva měsíce. Jeho návrh podpořil například současný šéf hnutí Petr Gazdík.

Změny volebního systému

Dalším volebním tématem, které se na konferenci řešilo, jsou volební systémy. Hnutí chce podle Polčáka prosadit přímou volbu starostů. STAN také uvažuje o podpoře změny volebního systému do Poslanecké sněmovny.

Jeden z návrhů na dnešním sněmu prezentoval podnikatel a bojovník proti korupci Karel Janeček. Podle něj by lidé mohli mít ve volbách až čtyři hlasy a případně i jeden hlas negativní. Volilo by se v 81 volebních obvodech, v každém by se rozdělily dva mandáty. Podle Janečka by takový systém vedl k oslabení extremistických a k posílení demokratických stran, což dokládal pokusy při průzkumu veřejného mínění.

Konferenci zahájil Gazdík, zmínil obvinění z korupce libereckého hejtmana Martina Půty, který hnutí donedávna vedl. Vyjádřil mu podporu a přesvědčení, že se ničeho nedopustil. „Martine, my ti přejeme, aby ses očistil," řekl.

Na konferenci vystoupili také například ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta, který se zabývá studiem takzvaných kolapsů společností, a ekonom Petr Zahradník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…