STEM simuloval volby. Podívejte se, jakou sílu dostal Andrej Babiš

18.10.2013 17:11

Další z řady průzkumů preferencí potvrdil vedoucí, avšak oslabenou pozici ČSSD. Předvolební šetření agentury STEM ukazuje, že sociální demokracie by nyní obdržela necelých 26 procent hlasů. Druhé v pořadí by podle průzkumu bylo hnutí ANO Andreje Babiše a třetí komunisté. Spolu s nimi by do sněmovny vstoupily ještě další tři strany včetně Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

STEM simuloval volby. Podívejte se, jakou sílu dostal Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Agentura STEM zdůraznila,  že předvolební výzkum provedla tak, aby se co nejvíce přiblížil skutečné volební situaci. Respondenti měli k dispozici jednotlivé lístky se jmény těch stran, které v daném kraji kandidují. Tato metodika oproti obvyklé otevřené otázce dává větší prostor menším, dosud nezavedeným stranám.

Sociální demokracii by v říjnovém šetření volilo 25,9 procent voličů, ještě v září přitom podporu ČSSD vyjadřovalo 30 procent voličů. Na druhém místě skončil miliardář Andrej Babiš se svým hnutím ANO, které chce v říjnu volit 16,1 procenta občanů, v září to bylo pouhých sedm a půl procenta. Třetím komunistům vyjadřuje podporu 13,3 procenta lidí a ještě v září šlo o 15 procent voličů.

Čtvrtá v pořadí končí TOP 09 s 11,5 procenty oproti zářijovým 12 procentům a teprve na pátém místě se v šetření objevuje ODS se ziskem 8,6 procenta hlasů. V září o volbě občanských demokratů uvažovalo 11 procent lidí. Jako poslední by podle agentury STEM do Poslanecké sněmovny vstoupil Úsvit přímé demokracie v čele se senátorem Tomiem Okamurou a ziskem 5,9 procenta hlasů. Zářijová čísla přitom byla podstatně nižší - na úrovni 2,5 procenta.

Respondenti dostali kartičky s čísly a názvy stran, které kandidují v daném volebním kraji. Byli požádáni, aby vybrali všechny strany, které v současné době zvažují. Poté měli za úkol zúžit tento výběr na dvě, které mají jejich největší sympatie. Nakonec jmenovali tu, které by dnes dali svůj hlas. 

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …