Šabatová bude zkoumat, co se odehrálo na shromáždění v Lipníku

30.11.2017 14:37

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová už dostala podnět k prověření postupu policie na mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou. Vyřízení může trvat několik týdnů, řekla dnes Šabatová ČTK.

Šabatová bude zkoumat, co se odehrálo na shromáždění v Lipníku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Policie v první polovině listopadu zakročila proti muži, který z domu na námětí pouštěl píseň Modlitba pro Martu. Podle policie byl zákrok oprávněný a v souladu s předpisy. Organizátoři protestu s tím nesouhlasí a podali k ombudsmance stížnost. Zvukaři za rušení shromáždění hrozí pokutu až 15 000 korun.

Šabatová bude chtít podrobněji vědět, co se v místě stalo. „Takže budeme muset vyzvat různé aktéry, včetně policie, aby nám podali vysvětlení, co se vlastně odehrálo,“ uvedla.

Incident na náměstí v Lipníku nas Bečvou se stal 8. listopadu. Několik desítek lidí nevoli vůči prezidentovi vyjadřovalo červenými kartami nad hlavou. Zvukař Jaroslav Hensl skladbu pouštěl z okna v prvním patře domu. Zakročili proti němu policisté, kteří jej donutili hudbu vypnout a odvedli ho na policejní služebnu. Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Podle Policejního prezidia byl zákrok policistů oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy.

Policie už dříve uvedla, že se Hensl hlasitým pouštěním písně dopustil přestupku proti právu shromažďovacímu, za což mu hrozí pokuta až 15 000 korun. Hensl platit případnou pokutu od přestupkové komise nehodlá. „Pokud bych dostal pokutu za to, že jsem rušil nebo zabraňoval shromáždění, budu se proti tomu bránit. Nechci platit pokutu za něco, co jsem neudělal. Ten způsob vyjádření byl mírumilovný a poměrně klidný, nemyslím, že bych nějak mítink narušoval,“ řekl ČTK Hensl. Dodal, že zaplacením pokuty by vlastně svou vinu přiznal. Bránit se pak hodlá odvoláním či jinou právní cestou.

Podněty na policii řeší úřad Šabatové ročně desítky. Některé uzavře jako nedůvodné, u některých sezná pochybení policie, a poté policii nejčastěji vyzývá, aby chybu uznala a omluvila se. To se ale někdy nestane a Šabatová udělí policii sankci zveřejněním. Naposledy takto v polovině listopadu zveřejnila případ, kdy policie pokutovala dvaasedmdesátiletou ženu, která spadla z kola a zranila se. Policista ji šel dát blokovou pokutu do nemocnice. Podle Šabatové byl ale postup policie nezákonný, nemravný a nedůstojný. Policie pochybení odmítla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …