Šafrův web dostal grant 175 tisíc na analýzu médií z Babišova fondu. A začala legrace

24.08.2020 20:39

Redaktor deníku Mladá fronta Dnes Jakub Mikel na svém Twitteru upozornil na rozdělování grantů od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ). Lidi v diskusi pobavil především fakt, že například Forum24 získalo na „analýzu fungování médií patřících do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše“ částku ve výši 175 000 korun. Tuto analýzu má podle redaktora MfD zpracovávat hlavní editorka Forum24 Johana Hovorková.

Šafrův web dostal grant 175 tisíc na analýzu médií z Babišova fondu. A začala legrace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéfredaktor Fora24, Pavel Šafr

Správní rada Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky v grantové výzvě Jaro 2020 rozdělila 1 165 000 korun mezi šest žadatelů. Celkem se o nadační příspěvky ucházelo sedmnáct projektů. Každou žádost posuzovali čtyři hodnotitelé z Expertní rady NFNZ. Projekty budou realizovány ve druhé polovině roku 2020.

Pozornost zde vyvolává Šafrovo Forum24, které se umístilo mezi předkladateli, kteří granty získali. Konkrétně pak částku 175 tisíc korun na „Analýzu fungování médií patřících do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše“. Na Svobodné fórum přitom často směřuje kritika, že vydává ne vždy objektivní texty, i co se týká premiéra Andreje Babiše.

Sám redaktor Mikel se navíc pozastavuje nad tím, že zmíněnou analýzu bude údajně vypracovávat redaktorka Forum24 Johana Hovorková. V takovém případě vyjádřil předem obavy, že analýza nedopadne dobře. Články Hovorkové jsou známé i tím, že se v nich do Babiše ráda naváží.

Anketa

Podporujete mimořádnou dávku pro důchodce ve výši 5 000 Kč, kterou schválila vláda?

82%
18%
hlasovalo: 14654 lidí
Není to tak dlouho, co se Hovorková například posmívala premiéru Babišovi, když se ve svém Čau lidi vyjádřil ke knize Jana Nováka tak, že známý česko-francouzský spisovatel Kundera je pomlouván. Nezapomněla dodat, že je „buran“, a vyjádřila pochyby, že knihu vůbec četl.

„Pan premiér byl tak laskav a oblažil nás svým názorem na knihu Jana Nováka o Milanu Kunderovi. Je pěkné, že publikaci alespoň vzal do ruky. Samozřejmě asi nikdo není tak absolutně naivní, aby si myslel, že Andrej Babiš přečetl devět set stran. Vzhledem ke známé negramotnosti našeho předsedy vlády se dá předpokládat, že v životě nepřečetl ani komiks. I tak je ale zajímavé si Babišova gesta povšimnout,“ poznamenala Hovorková ve svém komentáři na serveru Forum24.cz, jehož šéfredaktorem je Pavel Šafr. 

Hovorková připomněla také to, jak byl Babiš se spisovatelem Kunderou na obědě. „Jistě si taky představujete, jaká to musela být hezká diskuse, že? Třeba taková Monika. Z každého jejího projevu je patrné, že je velká čtenářka. Je jisté, že mohla přispět svými názory na francouzské kulturní osobnosti – z její strany mohlo padnout například jméno Luis Vuitton nebo Yves Saint-Laurent,“ dodala. A připomněla i setkání Babiše s filozofem Lévym, který podle Hovorkové odhalil, že Babiš je nevzdělaný buran.

A v závěru Babiše také vyzvala: „Pane premiére, už takhle říkáte tuny nesmyslů, tak prosím ještě nepředstírejte, že jste někdy v životě něco četl. A Marku Prchale, snaha dobrá, ale tomuhle neuvěří ani nejvěrnější fanoušci.“

V únoru zase například tvrdě zúčtovala s premiérem Andrejem Babišem za jeho vystupování na sociálních sítích. Pobouřit ji mělo především poslední hlášení premiéra „Čau lidi“. Do očí ji měl udeřit například výraz „pitomci“, kterým Babiš označil pracovníky na Ministerstvu obrany, a vyjadřování ministerského předsedy ke kauze rozdílného DPH na točené pivo. „Tak to máme jednou idiotský, jednou blb, několikrát bordel a řvaní vzteky. Státník, jak má být!“ napsala na Babišovu adresu editorka.

Další, kdo získal granty od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, byl také Hlídací pes na projekt Korono/obnova – 190 000 korun. Echo24 na projekt Pandemie viru: dopad na ekonomiku, účinnost ekonomických opatření vlády a srovnání řešení a vývoj boje s pandemií v evropském kontextu – 200 000 korun. Deník N na projekt Sucho v Česku: začátek zásadní společenské změny – 200 000 korun. Reportér Magazín na zpracování plánu Obnova českého byznysu po koronavirové krizi – 200 000 korun. Či server Neovlivní na projekt Kdo vydělal na Covid-19 – 200 000 korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…