Šalamounův nesmysl. Vondráček k náhradníkovi za Jakuba Michálka

26.11.2021 10:30 | Ze sítí

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček se na svém Facebooku vyjádřil k novému kandidátovi na vzniklý post ministra pro legislativu. Poté, co adept na tento ministerský post Jakub Michálek oznámil, že se o něj ucházet nebude, padla volba na advokáta Michala Šalamouna. „Rozumnější bude nechat Legislativní radu vlády i nadále pod Ministerstvem spravedlnosti, jak to bylo doposud,“ vyjádřil se Vondráček.

Šalamounův nesmysl. Vondráček k náhradníkovi za Jakuba Michálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Vondráček

Poslanec Pirátů Jakub Michálek oznámil v polovině listopadu svým kolegům na uzavřeném stranickém fóru, že se nebude ucházet o post ministra pro legislativu ve vznikající vládě koalicí SPOLU, Pirátů a hnutí STAN. Piráti tak museli hledat náhradníka. 
 

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40766 lidí
Novým kandidátem, který má vést i Legislativní radu vlády, je bývalý zastupitel města Třebíč za Věci veřejné a advokát Michal Šalomoun.
 
Ten v rozhovoru pro iROZHLAS.cz prohlásil: „Bude třeba změnit legislativu, aby se soudcům umožnila účastnit na Legislativní radě vlády. Myslím, že by to kvalitě legislativy prospělo.”
 
Jenže to má podle Vondráčka háček. „Upravit zákon tak, jak si to představuje budoucí ministr, zkrátka nejde,“ říká. 
 
A svá slova vysvětluje. „Pan Šalamoun chce změnit zákon a přitom ho asi vůbec nezajímá, že se v minulosti k této problematice už vyjadřoval Ústavní soud ve svém nálezu č. 349/2002, podle kterého zásada neslučitelnosti funkcí vyjádřená v čl. 82 Ústavy ČR nemůže být porušována ani tím, že by zákon připouštěl možnost působení soudců v orgánech moci výkonné, případně moci zákonodárné,“ uvedl Vondráček.
 
 
To znamená, jak Vondráček objasnil, že působení soudců v orgánech ministerstva, vlády nebo obou komor parlamentu je v rozporu s principem dělby moci. 
 
„Nehledě k tomu, že osobní a mimosoudní vazby, k nimž při takové činnosti dochází, nevyhnutelně zvyšují pravděpodobnost možného střetu zájmů a činí tak nestrannost v podobě nepodjatosti soudců zpochybnitelnou,“ dodal. 
 
Proto je změna zákona, jak ji zamýšlí kandidát na ministra pan Šalamoun, prý nesmysl.
 
„Tak si říkám, jestli by opravdu nebylo lepší, kdyby Piráti přestali za každou cenu hledat někoho na už vyjednanou židli pana Michálka. Rozumnější bude nechat Legislativní radu vlády i nadále pod Ministerstvem spravedlnosti, jak to bylo doposud. Kromě jiného tím ušetří daňovým poplatníkům spoustu miliónů za dalšího ministra,“ uzavřel Vondráček.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …