Salviniho výstup, než ho vydali soudu: Vás budou soudit občané! Ať žije svoboda

31.07.2020 12:46

Italský Senát odsouhlasil možnost konat soudní proces s někdejším ministrem vnitra a předsedou Ligy Matteem Salvinim za to, že nevpustil do italského přístavu jednu z lodí patřící neziskové organizaci, která převážela migranty a uprchlíky. Salvini při této příležitosti v horní komoře italského parlamentu vystoupil a zdůraznil, že by ani dnes nejednal jinak. „Ať žije Itálie! Ať žije svoboda!“ volal.

Salviniho výstup, než ho vydali soudu: Vás budou soudit občané! Ať žije svoboda
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Italský Senát otevřel cestu k soudu s někdejším ministrem vnitra Matteem Salvinim. Bude čelit obvinění z únosu lodi neziskové organizace Open Arms, kterou jako ministr vnitra v srpnu 2019 odmítl vpustit do italských přístavů.

Salvini dal jasně najevo, že i navzdory blížícímu se soudnímu procesu by dnes nejednal jinak.

„V prvé řadě chci pozdravit příslušníky našich bezpečnostních složek, kteří i teď střeží naše hranice, protože do armády vstoupili právě proto, aby tak činili, a ne aby dělali taxikáře chlapcům s kšiltovkou, mobilem a pudlíkem pod paží,“ zdůraznil Salvini. Salvini tím narážel na nedávnou záchranu jednoho člunu s migranty, kdy jeden z nich si převážel i domácího mazlíčka, pudla.

U senátorů, kteří to vidí stejně, si vysloužil potlesk.

Poté se obul do ministrů současné italské vlády, kde hlavní roli hraje Hnutí 5 hvězd a italská sociální demokracie. .

„Pronásledují Italy v rouškách, ale na plážích nechají vylodit stovky potenciálně nakažených lidí poškozujících náš turistický ruch,“ nešetřil kritikou.

Poté všem senátorům připomněl, že i podle italské ústavy je základní povinností každého italského občana chránit svou zemi. Z této povinnosti pro Salviniho vyplývá také povinnost zastavit nelegální migranty, kteří se na lodích neziskových organizací snaží dostat z Afriky do Itálie a dál do EU. Jde o lodě, které mívají kapacitu pro několik desítek osob, ale v nevyhovujících podmínkách jich vozívají i hodně přes sto.

„Pokud tu vůbec někdo spáchal zločin a ohrozil lidské životy, byl to kapitán té pirátské lodi,“ poznamenal na konto plavidla, kvůli němuž teoreticky může být odsouzen.

Podle Salviniho by měl před soudem stanout kapitán lodi neziskové organizace a nikoli on coby exministr vnitra, který jen chránil italskou půdu. Ale aby zdůraznil, že není nelida, i když z něj někteří lidé dělají zlého člověka, připomněl, že loď Open Arms nechal vpustit do italských vod do doby, než se moře trochu uklidní a plavidlo bude moci odplout na Maltu, do Španělka, či kamkoli jinam, kde je přijmou.

„Ale spolu s přístavním orgánem, který patřil pod jiné ministerstvo, jsme jim zakázali zakotvit. V mezičase jsme jen nechali vystoupit ty migranty, kteří měli zdravotní problémy. 17. srpna jsme nechali vystoupit 27 neplnoletých osob, jenže po pár dnech se ukázalo, že 9 z nich už bylo dospělých,“ osvětloval tehdejší situaci Salvini.

„Takže pokud mě budou soudit za možný únos,  tak je italský předseda vlády (Giuseppe Conte) spolupachatelem tohoto neexistujícího zločinu."

Italské úřady 20. srpna loď zabavily, ale podle Salviniho tak učinily až poté, co kapitán plavidla odmítl několik nabídek ze Španělka, že migranty a uprchlíky může odvézt do některého z tamních přístavů, protože se mu zdálo, že jsou příliš daleko.  

„Z toho všeho plyne, že se nejednalo o trosečníky, ale o záměrné maření snah pomoci a nerespektování zákonů,“ hřímal Salvini. A vysloužil si další potlesk.

„Tohle by pochopilo i šestileté dítě,“ pokračoval po chvíli.

Nakonec zdůraznil, že dobře ví, jaké je rozložení poltických sil v Senátu, takže cesta k soudnímu procesu, k politickému procesu, bude otevřena, ať řekne, co řekne, ale za nějaký čas se prý ukáže, že pravda byla na jeho straně, když hájil bezpečnost a svobodu.

„Liga bude v parlamentu hájit svobodu. My vás nepošleme k soudu, vás budou soudit občané, nikoli soudci,“ zahřměl. Kolegové kolem něj v tu chvíli povstali a tleskali mu vestoje, když volal, že Liga vyjde z příštích voleb jako vítěz se vztyčenou hlavou a rovnou páteří.

„Ať žije Itálie, ať žije svoboda, ať žije demokracie,“ zvolal nakonec.

Senát otevřel cestu k soudnímu procesu poměrem hlasů 149 senátorů pro návrh a 141 senátorů proti návrhu.

Salvini po hlasování na sociální síti Facebook napsal, že verdikt Senátu mohou oslovovat pašeráci lidí, mafiáni a ti, kteří dávají přednost politické funkci před vlastní hrdostí. Salvini je podle svých vlastních slov hrdý, že do tohoto tábora nepatří.

„Jdu kupředu, s hlavou vztyčenou a s čistým svědomím, podívám se v klidu svým dětem do očí, protože jsem plnil svou povinnost s odhodláním a zdravým rozumem. Dodržuji článek 52 Ústavy (‚obrana vlasti je posvátnou povinností občana‘),“ zdůraznil Salvini.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…