Saša Vondra z europarlamentu: Jedinečná šance, jak se zbavit ruských agentů. Po celé Evropě

30.04.2021 9:37

Evropský parlament se v kauze Vrbětice zastal Česka. Členské země Evropské unie vyzývá k solidaritě a požaduje, aby kolektivně vyhostily ruské diplomaty. Europoslanec ODS Alexandr Vondra na plénu zdůraznil, že státy mají jedinečnou šanci očistit se od utajených ruských agentů. Zároveň promluvil o transformaci energetiky. Jádro podle něj musí být přijato jako „zelený“ zdroj energie.

Saša Vondra z europarlamentu: Jedinečná šance, jak se zbavit ruských agentů. Po celé Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Europoslanec Vondra informoval, že europarlament stojí za Českem v jeho rozhodnutí vyhostit ze svého území agenty GRU a odsuzuje následnou reakci Ruska, které poslalo domů dvacet pracovníků české ambasády v Moskvě. „Dnes jsme schválili v EP rezoluci k Rusku. Text je dostatečně razantní, pracovali jsme na něm celý týden. Byl schválen velkou většinou,“ uvádí ve svém facebookovém příspěvku.

Rezoluce se vyjadřuje nejen k Vrběticím, ale i k situaci na rusko-ukrajinské hranici a k Alexeji Navalnému. „Chci poděkovat všem českým, polským i dalším kolegům, kteří se na ni – napříč politickým spektrem (s výjimkou komunistů a SPD) – podíleli,“ přidává Vondra děkovná slova.

Členové Evropského parlamentu v textu zároveň vyzývají členské státy EU, aby, stejně jako v případě Skripala, přistoupily ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů.

Alexandr Vondra při jednání pléna europarlamentu zdůraznil ve svém projevu dvě věci.

První se týkala možností využit šanci očistit unijní země od ruslých špionů.

„Vyhoštěním vybraných ruských diplomatů mají státy EU jedinečnou příležitost očistit hlavní města od utajených agentů a špiónů ruských tajných služeb, kteří poskytují týlové zázemí hybridním a guerillových operacím typu Salisbury a Vrbětice,“ zdůraznil.

Zadruhé pak apeloval na prosazení jádra jako zelený zdroj energie.

Na návrh Zelených se v rezoluci objevila výzva proti spolupráci členských států s Rosatomem. Jasně – to je správně, ale říká se tím podle něj pouze A, tedy co nechceme. Je ale také nutné říct B, tedy co chceme.

„Bez jádra energetickou transformaci nedáme,“ upozorňuje Vondra s tím, že se v EU nyní dolaďuje taxonomie udržitelných financí. „Bojujeme za to, aby jádro dostalo status bezemisního, ‚zeleného‘ zdroje. Usnadní to výstavbu a vývoj jaderné energetiky v EU, protože teď se tím zabývá jen Francie a zoufale chybí konkurence,“ dodává.

„Expertní skupina Evropské komise to už uznala, teď se k tomu musí přihlásit i EU, ale ideologická zaslepenost Zelených se to snaží blokovat. Tady nás ještě čeká dovést zápas do konce!“ dodal závěrem europoslanec ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…