Šaškárna. Babišova mašinérie a hnojomet. Rozpustit sněmovnu! Padl verdikt k reorganizaci policie a toto vše se strhlo

02.02.2017 21:35

Bouřka kolem reorganizace policie, která posloužila Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO k volebnímu úspěchu v komunálních volbách, byla podle parlamentní vyšetřovací komise způsobena informacemi, které komise označila za zavádějící nebo nepravdivé. V tomto světle lze podle závěrečné zprávy vnímat veřejné vystupování bývalých elitních policistů Roberta Šlachty a Jiřího Komárka v souvislosti s organizační změnou stejně jako státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci za neprofesionální. I když závěr vyšetřovací komise schválili všichni její členové včetně zástupce hnutí ANO, ve sněmovně při projednávání zprávy začali poslanci hnutí ANO včetně Andreje Babiše znění zprávy zpochybňovat. Babiš dokonce označil komisi za šaškárnu, zpochybnil její práci i samotného předsedu Pavla Blažka. Uvedl, že zvítězilo „české Palermo“ složené z ČSSD, ODS a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Za to si vysloužil usnesení sněmovny, aby se členům komise omluvil.

Šaškárna. Babišova mašinérie a hnojomet. Rozpustit sněmovnu! Padl verdikt k reorganizaci policie a toto vše se strhlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Policejní špičky na základě lží podrývaly autoritu svých nadřízených

Předseda vyšetřovací komise, poslanec za ODS a exministr spravedlnosti Pavel Blažek, který přednesl zprávu o reformě policie, zdůraznil, že z hlediska kompetence může policejní prezident navrhnout organizační změnu, kterou musí schválit ministr vnitra. A nikde podle komise není zakotvena povinnost informovat o tom státní zástupce. Šéf komise označil vystupování Šlachty a expolicisty ÚOOZ Jiřího Komárka za neprofesionální, když veřejně podrývali autoritu svých nadřízených. Komárek obvinil veřejně policejního prezidenta z „brutálního úniku informací“. Podle sněmovní komise to byla informace, kterou možná získal nezákonně, navíc to nebyla pravda.

Proto směřuje jedno ze dvou trestních oznámení na vrchního státního zástupce Petra Šeredu, který měl Komárkovi tyto informace předat. Druhá žaloba míří na GIBS, protože závěry jednoho z jeho vyšetřovatelů byly mylné.

Babišův hnojomet spustil ohromnou mašinérii

Sociální demokraté vytýkali svému koaličnímu partnerovi, že policii zatáhl do politiky. „Policie byla zpolitizovovaná Andrejem Babišem především a hnutím ANO,“ prohlásil člen komise za ČSSD poslanec Richard Dolejš. Na rozjetí mediální kampaně se podle něj podílela jeho média, která házela bláto na ministra vnitra a policejního prezidenta, ale především na sociální demokracii.

Ve sněmovně to sociální demokraté dokládali novinovými titulky z médií vlastněných Andrejem Babišem a billboardů, které byly před podzimními volbami rozesety po celé České republice. Hesla na nich zněla: „Zasloužíme si lepší Česko bez politiků, co likvidují nezávislou policii“, „Zasloužíme si lepší Česko bez politiků řízených mafiány, „Nepřestaneme bojovat proti korupci, i když se kluci hodně snaží“. „Byla to součást ohromné mašinérie, kterou Andrej Babiš rozpoutal okolo reorganizace policie, neváhal zneužít policie, některé policejní špičky i státní zástupce. Cíl byl jasný, pošpinit svého politického konkurenta, kterým je ČSSD,“ prohlásil ministr pro lidská práva za ČSSD Jan Chvojka. Stejně hovořil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Vaše kampaň byla vykonstruovaná a manipulativní,“ řekl směrem k ministrovi financí.

ODS: Je jasné, že reorganizace policie nebyla účelová

Většina parlamentních stran, vládních i opozičních, výsledek vyšetřování respektovala a ocenila její práci. „Je dobře, že komise pouze neprošetřovala a nekritizovala, ale přišla s vlastními návrhy, ať už jde o podání trestních oznámení nebo doporučení směřující k vládě. Teď je naprosto nezbytné, aby vláda ze závěrů komise vyvodila důsledky, je to důležité zvláště směrem k pravomocem a chování státních zástupců. V tomto případě z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jejichž postup je ve zprávě kritizován. Mimořádně závažné je ale především politické zneužití reorganizace policejních útvarů," konstatoval šéf ODS Petr Fiala.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury z výsledků zprávy jasně vyplývá, že reorganizace policie nebyla účelová ani nebylo jejím cílem odstranit některé elitní policisty. „Je smutným faktem, že policie a bývalí policisté byli využiti hnutím ANO k předvolebnímu boji a pro volební kampaň. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán opakovaně vyhrožoval demisí, Andrej Babiš odchodem z koalice. Ani jedno se nestalo. To dokládá, že hnutí ANO mělo za cíl udělat z reorganizace policie politické a marketingové téma a u toho zůstat. Bohužel k tomu zneužilo policii a policejní orgány,“ uvedl šéf klubu ODS.

Daniel Korte z TOP 09: Cílem bylo odstavit policejního prezidenta, ministra vnitra a oslabit premiéra. Pokus o puč číslo dva

Ke stejným závěrům dospěl i další člen komise – Daniel Korte z TOP 09. „Cíl této kampaně byl jasný. Bylo to odstavit policejního prezidenta, odstavit ministra vnitra, tím oslabit premiéra a destabilizovat celou ČSSD. Dámy a pánové, toto, čeho jsme byli svědky, byl pokus o puč číslo 2,“ poukázal na jednání stejných politických špiček a stejných státních zástupců před třemi a půl lety zásahem na vládě. „Provedli ho tytéž osoby a tytéž orgány,“ podotkl Korte.

„Po bombastickém zásahu, po spektakulárním zásahu na Úřadu vlády následovaly bombastické tiskové konference jejich aktérů, kde se hovořilo o desítkách kilogramů zlata atd. Výsledkem byl pád vlády, výsledkem byly předčasné volby. Výsledkem této velké protikorupční revoluce, jak to nazývá publicista Bohumil Zeman, je, že k moci se prodral oligarcha s heslem řídit stát jako firmu, ovšem neřekl, že ten stát chápe jako svoji firmu a řídí všechny občany jako své zaměstnance“, uvedl poslanec za TOP 09. A dodal, že se nic z tehdejších pomluv, podezření a obvinění neprokázalo. „Neprokázalo se, že organizační změna by byla provedena za účelem odstavit Roberta Šlachtu. Robert Šlachta se odstavil sám. On dostal nabídku na místo v řídící struktuře nově vznikající centrály, Národní centrály proti organizovanému zločinu, ale on to odmítl, odpověděl, že se jedná o prasárnu,“ připomněl. A dodal, že se nesplnilo ani to, že organizační změna je provedena proto, aby se zametly pod stůl některé důležité a politicky citlivé kauzy. „Svědčí o tom například prosincová realizace v severních Čechách, ve které figuruje paní Vaňhová, bývalá místopředsedkyně ČSSD.“

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Ministr spravedlnosti Pelikán: Mezi neprokázáním a vyvrácením je zatraceně velký rozdíl

I když zástupce hnutí ANO v komisi Chalupa závěr vyšetřování také odsouhlasil, jeho spolustraníci a hlavně předseda hnutí ANO se s tím, že jejich tvrzení byla postavena na vodě, nesmířili. A zpochybňovali závěr komise většinou tvrzením, že pokud něco nebylo prokázáno, neznamená to, že se to nestalo. „Asi jsme četli každý jinou zprávu. Já jsem četl zprávu, ve které se některé věci neprokázaly. Mezi neprokázáním a vyvrácením je zatraceně velký rozdíl. Závěr té zprávy jsou spekulace, které by Trump označil za alternativní fakta,“ řekl ve sněmovně ministr spravedlnosti za ANO Robert Pelikán, který v minulosti také ostře kritizoval reorganizaci policie.

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval Andreje Babiše, aby se policejnímu prezidentovi, kterého on sám i jeho média očernili, omluvil. Ale podle poslance ČSSD Richarda Dolejše to od něj nemůžeme očekávat. „Jemu je blízká agresivita, jemu jsou blízké brutální výpady proti politickým a ekonomickým soupeřům, to je jeho standardní metoda. Omluva ne,“ prohlásil a Babišovo mediální impérium označil za hnojomet a vtahování represivních a bezpečnostních složek do politického boje za nepřijatelné a ohrožující samu podstatu demokracie. „Využívání represivního aparátu státu k získání a udržení politické moci je metodou vlád autoritativních a totalitních režimů,“ dodal Dolejš.

Babiš se skutečně odmítl komukoli omlouvat. A ve sněmovně v reakci na podobnou výzvu šéfa TOP 09 Kalouska prohlásil, že nemá důvod na svých výrocích nic měnit, že se jemu ani sněmovně odpovídat nebude, že se odpovídá občanům. Místopředseda sněmovny za STAN Petr Gazdík ho však poučil, že je jako člen vlády odpovědný Poslanecké sněmovně.

Komunisté vyzvali sněmovnu, aby se rozpustila. Kalousek odmítl vyhovět „přání Miloše Zemana“

Komunistický poslanec Jiří Dolejš řekl ParlamentnímListům.cz, že podle KSČM je přestřelka mezi ANO a ČSSD jen pokračováním politického souboje prostřednictvím tématu policie. „A to není šťastné. Měli by si udělat pořádek uvnitř koalice. Koneckonců práce komise potvrdila tuto naši pozici,“ řekl. Nevěří tomu, že by sněmovna Babiše přesvědčila, aby větší díl viny vzal na sebe. „Pro práci policie bude nejlepší, když se kauza co nejrychleji odpolitizuje,“ míní Dolejš.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dokonce navrhl, aby se sněmovna rozpustila, protože takhle rozhádaná koalice nebude schopna vládnout do konce svého mandátu, a aby se občané znovu rozhodli, kdo je bude zastupovat. Ale to razantně odmítl od řečnického pultíku předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Přání Miloše Zemana beru na vědomí, ale nemám důvodů mu vyhovět,“ reagoval na výzvu Vojtěcha Filipa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…