Saúdové zmasakrovali ke stovce lidí zbraněmi z USA. Ty si myjí ruce

08.04.2016 13:01

Saúdská Arábie provedla v březnu útok na tržiště v Jemenu, při kterém zahynulo 97 civilistů, z nichž 25 byly děti. A k náletu použila zbraně, které jí poskytly USA, alespoň podle zprávy Human Rights Watch, kterou organizace vydala tuto středu. Informuje The New York Times.

Saúdové zmasakrovali ke stovce lidí zbraněmi z USA. Ty si myjí ruce
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

HRW informovala o tom, že se jí na tržišti v Jemenu podařilo najít úlomky dvou bomb americké výroby. Spojila tak USA s útokem na tržiště ve městě Mastaba, ke kterému došlo 15. března a který se zapsal do dějin Jemenu jako nejkrvavější koaliční bombardování za celou občanskou válku. Přišlo o něm o život téměř 100 nevinných lidí, včetně 25 dětí.

Podle OSN jsou to právě koaliční nálety, které stojí za nejvíce úmrtími civilistů v občanské válce v Jemenu a kvůli kterým se ozývají hlasy volající po embargu na dovoz zbraní do Saúdské Arábie. Nedávný nálet na tržiště nedaleko hlavního města Sana dokonce donutil generálního tajemníka OSN Pan Ki Muna zahájit vyšetřování.

USA se k útokům prakticky nevyjadřovala a úřady poskytly naprosté minimum informací o jejich roli v letecké kampani ve válce v Jemenu. Údajně pouze poskytují zpravodajské informace, palivo saúdským letadlům a munici.

USA se svým angažmá ve válce v Jemenu staly pro tamní obyvatele jedním z velkých nepřátel. Nyní je místní vidí jako spolustrůjce všeho svého utrpení a HRW jim přikládá zodpovědnost za válečné zločiny, ke kterým v Jemenu dochází, obzvlášť když se podílely na „konkrétních vojenských operacích, jako je poskytování konzultací při rozhodování o cílech a doplňování paliva v průběhu bombardování“.

Mluvčí centrálního amerického velitelství, plukovník Patrick Ryder, uvedl, že co se týká vojenských cílů v Jemenu, mají vždy poslední slovo Saúdové, nikoli USA, čímž naznačil, že to není jejich zodpovědnost.

Celý text zde

„USA jsou pevně přesvědčené, že informace, které poskytujeme, a nebojová podpora, kterou dodáváme Saúdské Arábii a ostatním koaličním členům, je spolehlivá a umožňuje tak tu nejlepší možnost vedoucí k vojenskému úspěchu v souladu s mezinárodními normami a specificky brání potenciálu civilních obětí,“ dodal.

Vysvětlil také, že „neustále připomínali členům koalice důležitost analýzy cílů a přesné aplikace zbraní za účelem identifikace a následného vyhnutí se strukturám a územím, při jejichž zásahu by mohlo dojít k civilním ztrátám“.

Výzkumníci HRW však našli během svého průzkumu tržiště úlomky americké bomby MK-84, která má sílu 2000 liber. Pokud jsou jejich závěry, stejně jako závěry britské televize ITV, jejímž reportérům se taktéž podařil najít úlomky bomby MK-84, správné, znamenalo by to, že Saúdové absolutně nehledí na civilní obyvatelstvo, jelikož se jedná o bomby, které se při standardních náletech nepoužívají. Jsou to totiž největší bomby ve své třídě.

Mluvčí saúdské armády, brigádní generál Ahmed al Assiri, uvedl, že jednotky koalice jednaly na základě informací od lidí loajálních jemenské exilové vládě.

Svědci útoku řekli HRW, že první bomba padla kolem poledního na stánek prodejce s rajčaty. Druhá o pět minut později hned ke vstupu na tržiště. Mezi mrtvými bylo údajně deset hutijských bojovníků, zbytek však byly civilní oběti.

Mohamed Bikili byl jednou z nich. Jeho otec jej poslal na tržiště, aby tam nakoupil jídlo pro rodinu. Hned, jak uslyšel první výbuch, běžel za svým osmnáctiletým synem. Na tržiště dorazil až po druhém výbuchu, když „prach zčernal“. Během následujících dní pak sbíral kusy lidských těl, o kterých věřil, že patří právě jeho synovi. Byly rozesety napříč celým trhem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…