Saúdský král vyrazil na prázdniny do Francie a nechal si uzavřít celou pláž. A když vypukl skandál, sebral se a odjel

03.08.2015 19:48

Saúdský král Salman přerušil dovolenou ve Francii o pár dní dříve než původně plánoval. Z původní třítýdenní dovolené pak zůstalo jen osm dní, po kterých odjel do Maroka. Saúdové se však nechali slyšet, že jeho předčasný odjezd nemá nic společného s kontroverzí, kterou návštěva vyvolala. Informuje The Telegraph.

Saúdský král vyrazil na prázdniny do Francie a nechal si uzavřít celou pláž. A když vypukl skandál, sebral se a odjel
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Saúdský král si na svoji dovolenou ve vile ve francouzském Cannes, kde mimo jiné americká herečka Rita Hayworthová slavila svou svatbu s pákistánským princem Aly Khanem v roce 1949, přibral doprovod o 1000 lidech.

Nechal si uzavřít zhruba kilometr veřejnosti běžně přístupné pláže, kterou střežila policie. Avšak žádné ženy. Dokonce si nechal na pláž postavit i výtah přímo z vily.

Místní však nesouhlasili a ještě před jeho příjezdem sepsali petici, pod kterou je nyní nad 150 000 podpisů, a kterou žádají francouzského prezidenta Hollanda o znovuotevření pláže, jejíž jedna část je mimo jiné vyhrazena nudistům.

„Chceme abyste si uvědomili, že tato přírodní oblast, stejně tak jako všechny veřejné pobřežní oblasti, je nezcizitelným veřejným dobrem ze kterého musí těžit všichni – obyvatelé, turisté, Francouzi, cizinci, místní i cestovatelé,“ uvádí petice.

Celý text zde

Přítomnost saúdského krále je v souladu s francouzskými úřady a vše proběhlo podle směrnic k jednání s hosty, kteří představují vysoké bezpečnostní riziko. Francie přitom očekává, že králova dovolená pozvedne místní turistický a hoteliérský byznys.

Zároveň se jedná o další způsob, kterým Francie utužuje nové vztahy se Saúdskou Arábií, „kvůli jejich tvrdému postoji vůči Iránu a podobným postojům vůči konfliktům na Středním východě.“

Francouzi v současnosti neví, proč král Salman odjel a zda se ještě vrátí, část jeho doprovodu už odjela za ním do Maroka. Saúdové však tvrdí, že se jedná prostě o součást jeho dovolené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…