Savčenková je nový Václav Havel, píše tisk

30.05.2016 13:18

Kdo že to vlastně je ta Naděžda Savčenková? Na Ukrajině ji zbožňují, v Rusku ji označují za maniaka. Slavný ruský televizní novinář Dmitrij Kiseljov Savčenkovou dokonce přirovnal k takzvanému „bitcevskému maniakovi“, který zabil v moskevském parku 49 lidí. Úplně opačný názor na novou ukrajinskou hrdinku mají v Itálii. Milánský deník ll Sole 24 Ore o ní píše jako o „lídrovi s morální autoritou“. „Ukrajina má svého Václava Havla,“ uvádí deník. Promluvil i její právní zástupce.

Savčenková je nový Václav Havel, píše tisk
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

25. května se omilostněná prezidentem Putinem ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková navrátila do Kyjeva. Mezi mnohými lidmi, kteří přijeli na letiště, aby se s ukrajinskou hrdinkou ihned po jejím návratu setkali, byla i Julie Timošenková. Právě ukrajinská politička Savčenkové umožnila vstup do politiky skrze svou politickou stranu Baťkivščyna.

Hned na první tiskové konferenci, které se Savčenková po návratu do své domoviny zúčastnila, prohlásila, že je připravena stát se ukrajinskou prezidentkou. „Jestli to ode mě budou lidé vyžadovat, stanu se prezidentkou,“ sdělila novinářům den po svém návratu do země.

Její až nečekaně rychlý „vpád“ do ukrajinské politiky částečně objasnil advokát Mark Fejgin, který Savčenkovou zastupoval u soudu. „Musím se přiznat, že sám nesu podíl odpovědnosti za to, do čeho se má klientka nyní dostala. Jednalo se o jednu z velmi vážných strategií obhajoby. Její politická budoucnost se stala velmi vážným elementem její obhajoby,“ přiznal advokát.

Fejgin vysvětlil i to, proč se Savčenková rozhodla ucházet o křeslo v ukrajinském parlamentu v rámci strany Baťkivščyna. „Bylo to z toho důvodu, že Baťkivščyna Savčenkové nabídla místo na volebním lístku. Proč by to měla odmítnout, když jí to umožnilo účast v parlamentu a poslaneckou imunitu?“ cituje advokáta server unian.net.

„Dlouho nad tím sama přemýšlela, kladla mnoho otázek. Zajímalo jí spíše to, z čeho se vlastně skládá taková poslanecká práce, jak se může sama realizovat v této funkci, jak tuto činnost může dělat z vězení. Ideologie strany jí až tak nezajímala. Všechno jsem jí to objasnil; sám jsem byl totiž poslancem ve Státní dumě, to mi bylo 22 let,“ zmínil advokát.

Podle Fejginových slov si Savčenková svým rozhodnutím vůbec nebyla jistá. Byla si prý velmi dobře vědoma toho, že se potřebuje ještě mnohému naučit.

Savčenková začala udivovat hned po příletu

Proslulý ruský televizní moderátor Dmitrij Kiseljov na oficiálních stránkách svého televizního pořadu napsal, že Savčenková začala udivovat okamžitě poté, co vyšla z letadla. „Za prvé v Rusku evidentně hodně přibrala, což zejména po sérii údajných protestních hladovek, které měla držet, bylo velmi překvapující. Za druhé se podobně jako Mauglí přemísťovala bosá a za třetí ječela na novináře, aby jí dali prostor,“ napsal Kiseljov.

Za další poněkud výstřední skutečnost ruský novinář označil prohlášení Savčenkové o tom, že je „připravena znovu bojovat“, což znamená i zabíjet, ale nejvíce zvláštní mu přišel její plán na nejbližší budoucnost – „vypít pár litrů vodky“.

„To připomíná slova, která v rozhovoru s novináři pronesl bitcevský maniak Pičuškin, který si v současné době odpykává doživotní trest za vraždu 49 lidí,“ napsal. „Jestli by mě hned teď pustili, nejprve bych šel zabít pár lidí, znásilnil bych několik žen a vypil láhev vodky,“ cituje ruský novinář ve svém článku Pičuškina.

Ukrajina má svého Václava Havla

Italský deník ll Sole 24 Naděždu Savčenkovou prezentuje v naprosto odlišném světle, popisuje ji jako hrdinku, „symbol ukrajinského odporu proti Rusku“. Celá ta sága točící se kolem ukrajinské pilotky prý Ukrajině dala to, co země potřebovala nejvíce: „lídra s nepopiratelnou morální autoritou, s neposkvrněnou minulostí,“ píšou Italové. „Ona nepřistoupila na kompromis s nynějšími zkorumpovanými elitami, naopak, za Ukrajinu položila téměř vlastní život. Ukázala prostředníček Putinovi a jeho zločinům,“ blahořečí ukrajinskou pilotku autor článku.

„Ukrajina má nyní svého vlastního Václava Havla! Naďa Savčenková ani nepotřebuje jít do politiky k tomu, aby si získala obecný respekt,“ uvádí se na italském serveru.

Sama Savčenková sdělila novinářům několik slov o svém současném fyzickém stavu. Údajně nedrží žádnou dietu a spí tak dlouho, jak se jí zachce.

„Můj normální život je životem bez jakýchkoliv diet. Vrátila jsem se ke svému normálnímu životu a žiji tak, jak jsem žila do té doby, než byl můj obyčejný život přerušen,“ cituje Ukrajinku ruská lenta. Co se týče jejího spánku, o tom prohlásila, že „spí stejně tak, jako spala kdy dříve“.

V podstatě ihned po jejím propuštění se objevily názory, že její omilostnění mohlo být nějakým způsobem splněním minských dohod, to ovšem při své návštěvě Řecka razantně vyvrátil sám ruský prezident Vladimir Putin.

„Dostal jsem dopis s žádostí o omilostnění Savčenkové od vdovy a sestry zavražděných ruských novinářů. To pro mě bylo hlavní. Toto mé rozhodnutí nemá vůbec žádnou souvislost s minskými dohodami,“ prohlásil Putin.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…