Sázka na vyzbrojení Ukrajiny selhala, píší autoři velké mírové petice. Takže po roce předkládají nové požadavky

15.01.2024 19:52

Václav Hořejší, Jan Kavan a Matěj Stropnický jako předseda petičního výboru iniciativy Mír a spravedlnost přišli po roce s novou výzvou, která se týká války na Ukrajině. Podle jejich slov se totiž z války na Ukrajině stal zamrzlý konflikt, v němž se obě bojující strany přetahují o jednotlivé vesnice, a dnes již ukončená ukrajinská ofenziva žádný průlom nepřinesla. Nově se rozepsali také o konfliktu na Blízkém východě.

Sázka na vyzbrojení Ukrajiny selhala, píší autoři velké mírové petice. Takže po roce předkládají nové požadavky
Foto: FCB
Popisek: Matěj Stropnický

„Od naší výzvy uplynul již celý rok. Podpořilo ji svým podpisem téměř 20 tisíc lidí. K ničemu z toho, co jsme požadovali, však nedošlo. Z války na Ukrajině se stal zamrzlý konflikt, v němž se obě bojující strany přetahují o jednotlivé vesnice, umírají další lidé, země je dál ničena, bují korupce a ohlašovaná a dnes již ukončená ukrajinská ofenziva žádný průlom nepřinesla, přičemž žádná další není na dohled. Strategie vyzbrojit Ukrajinu, aby vybojovala vítězství, selhala. Pomohla jí v počátku, aby nemusela kapitulovat, ale pak mělo přijít jednání. Místo toho Ukrajina propásla dobu, kdy mohla vyjednat víc i proti silnějšímu. Ti, kdo ji dál povzbuzují do boje, vedou nezodpovědnou politiku, po které zůstane zničená země, jíž nakonec Rusko svůj mír vnutí. Ostatně i pozornost světového veřejného mínění, silná ukrajinská zbraň, je nově soustředěna jinam,“ poznamenává petiční výbor iniciativy Mír a spravedlnost.

„Obhájci vojenské pomoci Ukrajině při mobilizaci podpory pro svůj postup dosáhli však něčeho jiného, než co zamýšleli: namísto bezpodmínečného odmítnutí násilného řešení konfliktu spojeného ovšem s okamžitým úsilím o co nejrychlejší příměří a mír v podobě statu quo ante, znovu po letech legitimizovali válku jako oprávněný způsob řešení mezinárodních sporů. Nová přijatelnost války povzbudila silová řešení i jinde ve světě. Otřesný útok Hamásu z počátku října, při němž přišlo o život 1 300 Izraelců, převážně civilistů, vyvolal izraelskou reakci, která svou krutou bezohledností vůči obyvatelům Palestiny porušuje všechny principy mezinárodního humanitárního práva i ženevská pravidla vedení války. Doposud zahynulo při izraelských bombardováních Pásma Gazy již přes 23 tisíc Palestinců, z nichž 70 % byly ženy a zejména děti. Chybí základní humanitární pomoc, ničena je veškerá infrastruktura dvoumilionové aglomerace, její obyvatelé nemají kam jít. Nepřiměřenou izraelskou odvetu odsoudila řada mezinárodních organizací a osobností včetně např. papeže Františka,“ dodávají.

První výzva iniciativy Mír a spravedlnost ZDE.

„Náš soucit, účast a bolest patří všem obětem krvavé řeže na Blízkém východě bez rozdílu, stejně tak jako patří všem obětem války na Ukrajině. Na obou stranách obou konfliktů umírají lidé. Pro nás má každý lidský život stejnou hodnotu. Odsuzujeme jednoznačně útok Hamásu, který nynější tragédii vyvolal, jsme si vědomi frustrace Palestinců z marných snah ukončit již více než půlstoletí dlouhou okupaci odsouzenou mnoha rezolucemi OSN. Neztotožňujeme však Palestince s teroristy, právě tak jako neztotožňujeme Izraelce s fašizujícími elementy v izraelské vládě. Odmítáme jako rasistické antisemitismus stejně jako antiislamismus či antiarabismus,“ poukazují dále.

A na českou vládu se obracejí s novými požadavky. 

Současná výzva iniciativy Mír a spravedlnost ZDE.

„Aby v souladu s Chartou OSN přestala podporovat válku jako legitimní způsob řešení mezinárodních sporů a všude se vždy zasazovala o předcházení eskalace napětí a usilovala o příměří a mírová jednání s cílem co nejdříve poté zahájit obnovu válkou zničených zemí a zajištění bezpečnosti všem zemím v regionu. Aby se namísto jednostranné vojenské podpory válčícím stranám snažila o zprostředkování diplomatických řešení konfliktů, a to na Ukrajině i nově na Blízkém východě. Aby ve vojenských konfliktech třetích zemí poskytovala výhradně humanitární pomoc a zdržela se zbrojními dodávkami živit válečné mašinerie. Aby v rámci OSN podpořila v Gaze humanitární příměří, a vymanila se tak ze své současné mezinárodní izolace,“ zmiňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…