Scénka s holí? Nikoliv! Ceremoniál kvůli demisi, dohadoval se s Witowskou na ČT24 kancléř Mynář

19.05.2017 19:32

Hostem Světlany Witowské v pořadu Interview ČT24 byl kancléř Vratislav Mynář. Hovořilo se nejen o vládní krizi, o milosti pro Jiřího Kajínka, ale i o návštěvě Číny.

Scénka s holí? Nikoliv! Ceremoniál kvůli demisi, dohadoval se s Witowskou na ČT24 kancléř Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

„Nemyslím si, že pan prezident čekal s odvoláním Andreje Babiše (ANO). Pan prezident anoncoval, že se tomu bude věnovat, až se vrátí z Číny. Nyní je připraven udělat rozhodnutí,“ řekl úvodem Mynář k výměně na postu ministra financí. 

Kancléř popsal celou situaci vládní krize, obul se do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a jeho změn v rozhodnutích ohledně podání demise vlády. „Krize začala 2. května, kdy pan premiér oznámil podání demise celé vlády. V úterý pan premiér požádal o termín u pana prezidenta, že chce přinést demisi vlády. Žádná demise se nekonala. A v pátek došlo k tomu, že pan premiér se rozhodl nakonec udělat z Andreje Babiše toho mučedníka, jak nechtěl, a navrhl jeho odvolání,“ sdělil Mynář.

Zastal se tak hlavy státu, i co se týče oné čtvrteční schůzky – „scénky s holí“, jak ji nazvala Witowská –, kdy premiér nepřinesl demisi, přesto byl ze strany Kanceláře prezidenta republiky připravován sál pro ceremoniál demise vlády. „Měli jsme informaci, že pan premiér pravděpodobně nepřinese demisi. Že to chce prokonzultovat,“ přiznal však Mynář. "Vy to nazýváte scénkou, já to nazývám ceremoniálem,“ bránil se také moderátorce Mynář. 

Prezident se nyní chce setkat s nástupcem Andreje Babiše Ivanem Pilným (ANO), jehož jmenování však prezident již přislíbil. „Nechat Ministerstvo financí bez řízení je velmi nezodpovědné, zvláště v době, kdy se připravuje zákon o státním rozpočtu,“ podotkl Mynář. 

Hovořilo se i o tom, zda má prezident s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nějaké nevyřízené účty. „To je spíše otázka na pana prezidenta,“ podotkl Mynář. „Nedělali jsme žádné naschvály,“ podotkl také Mynář ke koaliční schůzce v Liberci, která byla svolána Hradem krátce poté, co premiér Bohuslav Sobotka seděl v letadle na návštěvu Lucemburska. „Bylo správné, že pan premiér za sebe poslal náhradu, místopředsedu ČSSD Milana Chovance,“ sdělil Mynář.

„Mohu potvrdit, že jsem jako kancléř dostal za úkol připravit všechny náležitosti,“ vyjádřil se následně Mynář k udělení milosti nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Návrh milosti přiveze zítra do Lán. Zda ji hlava státu podepíše zítra nebo v následujících dnech, Mynář neví. „Prezident tuto milost nesčetněkrát konzultoval,“ dodal Mynář. „Výjimka potvrzuje pravidlo,“ řekl pak Mynář k otázce, zda je Kajínek nevyléčitelně nemocný. Původně totiž Zeman uváděl, že bude udělovat milosti jen dlouhodobě nemocným. „Je nesmysl, že by tento krok byl odlákáním pozornosti od vládní krize,“ podotkl Mynář.

Závěrem se pak hovořilo o návštěvě Číny i o tom, kdy by měl prezident Zeman navštívit USA. „Mohu potvrdit, že pan Trump počítá s návštěvou českého prezidenta,“ řekl. A co bezpečnostní opatření na Pražském hradě, kdy se stojí dlouhé fronty? „Provádíme pravidelně analýzu rizik, která jasně říkají, že musí bezpečnostní opatření pokračovat,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…