Schillerová chce pozvat do sněmovny inspektory z pracáku. Vaše vina, vzkázal Jurečka

03.05.2022 18:45

Kvůli možnému porušení zákoníku práce a hygieny práce chystá šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová uvědomit inspektorát práce. Schillerové se nelíbí, že za poslední měsíce Sněmovna musela několikrát jednat přes noc, jak si odhlasovala vládnoucí koalice. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) Schillerové vzkázal, že noční jednání jsou vinou opozice a jejích obstrukcí.

Schillerová chce pozvat do sněmovny inspektory z pracáku. Vaše vina, vzkázal Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Poslanci si odhlasovali, že dnes budou jednat i po 19. hodině

V Poslanecké sněmovně se počítá s možným několikadenním jednáním kvůli trojici vládních návrhů, u kterých již opozice předem vyhlásila, že je bude obstruovat. Hnutí ANO už ohlásilo obstrukce při projednávání zrušení zákona o evidenci tržeb EET a také u novely zákona o střetu zájmů, která by měla veřejným funkcionářům zakázat vlastnit média. Obě opoziční hnutí také nechtějí připustit přijetí novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Proti novele, která má snížit státní platby za pojištěné děti, studenty, seniory nebo nezaměstnané brojí zejména SPD.

Vládní koalice podle svých slov zařadila problematické návrhy na jednu schůzi záměrně, aby se obstrukcemi nenarušovalo několik schůzí. Očekávané několikadenní obstrukce prý mají opozici unavit tak, aby návrhy nakonec prošly.

I proto si poslanci i přes odpor opozice odhlasovali jednání i po 19., 21. a 24. hodině. A právě to chce podle informací serveru Seznam Zprávy.cz s inspektorátem práce prověřit šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Budeme samozřejmě hlasovat proti. Je to vaše vůle, kterou prosadíte, ale nejsem si jistá, zda nedochází k porušování zákoníku práce, hygieny práce. Až tu vůli prosadíte a zrealizujete, budeme se muset obrátit na vedení Sněmovny, případně uvědomit inspektorát práce a další orgány, protože si myslím, že to není v pořádku,“ uvedla Schillerová před hlasováním o prodloužení jednání.

Kritiku Schillerové ale odmítá šéf lidovců Marian Jurečka, podle kterého jsou noční jednání vinou opozičních obstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…