Schodek rozpočtu byl vloni menší, než se plánovalo

02.01.2014 15:44

Státní rozpočet skončil v loňském roce ve schodku 80,9 miliardy korun. Údaje z tiskové konference vlády upřesnilo Ministerstvo financí (MF). Schválený rozpočet přitom počítal s deficitem 100 miliard korun. Za příznivým výsledkem podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka stál lepší výběr DPH a čerpání peněz z EU.

Schodek rozpočtu byl vloni menší, než se plánovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

"Tento výsledek dozná ještě mírných úprav s dopadem necelé 0,4 miliardy korun na snížení příjmů, a tedy i na zvýšení schodku státního rozpočtu," upozornilo MF. Zároveň uvedlo, že hlavním důvodem nižšího schodku jsou úspory na straně výdajů, které se projevily nejvíce u neinvestičních nákupů a souvisejících výdajů, a sociálních dávek. U investičních výdajů pak šlo o pokles investičních transferů u Státního fondu dopravní infrastruktury o 11,7 miliardy korun.

Celkové příjmy rozpočtu loni činily 1092,2 miliardy korun a byly proti plánům o 1,5 miliardy vyšší. Celkové výdaje byly nakonec proti plánům o 17,6 miliardy nižší a dosáhly 1173,1 miliardy korun. "Výsledek rozpočtu je v kontextu doby a podmínek, myslím, velmi pozitivní. Jde o nejnižší deficit od roku 2008, dokonce nižší než v roce 2006, kdy byla poměrně svižná konjunktura," uvedl Jiří Rusnok.

Daňové příjmy rozpočtu bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 9,2 miliardy na 550,1 miliardy korun. Proti schválenému rozpočtu ovšem byly o 4,2 miliardy korun nižší.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) rozpočet získal loni 220,2 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Zároveň inkaso DPH bylo vyšší, než počítaly plány MF, a to zhruba o osm miliard korun. "Lze předpokládat, že jako faktor vyššího plnění inkasa DPH je možné spatřovat především v přijatých opatřeních proti daňovým únikům na DPH, které vstoupily v účinnost od počátku roku 2013, a také v novém opatření, které od října 2013 zavedlo pro obchodníky s pohonnými hmotami povinné kauce a registrační povinnost," uvedlo MF.

Ze spotřebních daní rozpočet získal 136,5 miliardy korun, o zhruba tři miliardy méně než předloni. Klesl výběr daně z minerálních olejů i z tabáku.

Inkaso daně z příjmu právnických osob sice meziročně stouplo o 3,5 procenta na 84,5 miliardy korun, proti plánům bylo ovšem o necelé dvě miliardy korun nižší.

Na sociální dávky stát loni vynaložil 488 miliard korun. To je meziroční růst o necelých sedm miliard korun. Zároveň to ale podle MF znamená proti rozpočtu po změnách úsporu 3,6 miliardy. Podíl sociálních dávek na celkových výdajích rozpočtu loni klesl na 41,6 procenta z předchozích 41,8 procenta.

Předloni skončilo hospodaření státu ve schodku 101 miliard korun, na letošek je schválen rozpočet s deficitem 112 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…