Schodek rozpočtu poroste, v roce 2016 by měl být 115 miliard korun

10.06.2013 18:32

Schodek státního rozpočtu by měl příští rok stoupnout na 105 miliard korun, v roce 2015 na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Počítá s tím materiál Ministerstva financí, který ve středu projedná vláda. Pro letošní rok počítá vláda se schodkem rozpočtu 100 miliard korun.

Schodek rozpočtu poroste, v roce 2016 by měl být 115 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek

„Pro nás je klíčové především to, aby celkový deficit veřejných financí byl pod třemi procenty HDP. Na druhou stranu jsme zmírnili fiskální úsilí. Spokojíme se, když v letech 2014 až 2016 bude deficit na úrovni 2,9 a posléze 2,8 procenta HDP," řekl dnes novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura.

Původní loňské plány MF při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 mili­ardami korun. Tehdy ale úřad uvažoval v uvedených letech o plošném snižováním výdajů a lepším výkonu ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Podle Nečase bude rozdělení peněz na výdaje „otázka politické diskuse a určení politických priorit" kabinetu. „Jsem si jist, že vláda se zaměří především na ty části rozpočtu, které mají prorůstový efekt," dodal ministerský předseda. MF počítá v materiálu v dalších letech s ekonomickým růstem. Příští rok by měla ekonomika růst o 1,2 procenta, v roce 2015 o 2,1 procenta a v roce 2016 o 2,6 pr­ocenta.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol se mohou ještě na základě diskuzí mezi resorty a Ministerstvem financí změnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…