Schulz jde ke dnu. Je tady další průzkum, který potěší Merkelovou

22.06.2017 7:35

Tři měsíce před volbami do německého parlamentu se zdá, že je téměř rozhodnuto. Podle aktuálního průzkumu Allensbach Institute pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung je SPD prakticky ze hry a CDU kancléřky Angely Merkelové se rýsuje nový koaliční partner.

Schulz jde ke dnu. Je tady další průzkum, který potěší Merkelovou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Jestliže to ještě před třemi až čtyřmi měsíci vypadalo na pořádné drama a těsný souboj mezi koaličními partnery z CDU a SPD, nyní již takovému vývoji nic nenapovídá. CDU v čele s Angelou Merkelovou směřuje vstříc k dalšímu vítězství a naopak SPD s Martinem Schulzem by mohla skončit v opozici. Když byl přitom někdejší šéf Evropského parlamentu Schulz v březnu jednomyslně zvolen šéfem strany, měl jen ty nejvyšší ambice.

Potom ale přišly tři porážky SPD za sebou ve spolkových volbách a ambice celé strany i jejího lídra vzaly postupně za své. Tento trend se potvrdil i v průzkumu, který byl včera zveřejněn prestižním německým deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nejlépe se na jeho výsledky dívá CDU a její sesterské straně z Bavorska CSU, které si dohromady od posledního květnového průzkumu polepšily o tři procenta a nyní by je volilo čtyřicet procent voličů.

Obdobně jsou na tom také Svobodní demokraté (FDP), kteří si polepšili o 1,5 % a nyní by jim dalo hlas 10,5 % voličů. Liberální strana by si tak oproti posledním volbám v roce 2013 polepšila o šest procent a opět by se vrátila do Bundestagu. Zatímco při volbách v roce 2009 získala strana rekordních 14,6 %, před čtyřmi lety těsně zaostala za potřebnými pěti procenty, které jsou nutné k získání poslaneckých mandátů.

Jásat mohou Svobodní demokraté hned dvakrát. Nejenom, že by se vrátili zpátky do Bundestagu, ale zároveň by mohli utvořit většinovou vládu s CDU. Tak se ostatně od vzniku strany v roce 1948 stalo hned několikrát a naposledy po volbách v roce 2009. Poprvé spolu křesťanští a Svobodní demokraté utvořili vládu již v roce 1949 a za posledních osmašedesát let společně vládli hned polovinu tohoto dlouhého období.

Ovšem pro zmiňované socialisty průzkum žádné dobré zprávy nepřinesl. SPD ztratila dvě procenta a nachází se nyní na čtyřiadvaceti procentech. Strana se tak dostává zpět na své nevalné pozice před zvolením Schulze jejím předsedou a její koaliční potenciál začíná slábnout. Schulzovy sny o vytvoření koalice s Levicí a Zelenými se v podstatě jeví jako čirá utopie. Respondenti se také vyjadřovali, koho by chtěli vidět v pozici kancléře. Merkelová získala 45 % a polepšila si tak v porovnání s únorem o 19 %. Naopak Schulz získal jen 20 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…