Schůzky se soudcem, ovlivňování případu... Pavel Zeman čelí kauze. Je účelová?

22.01.2021 10:56

Bezchybnou pověst nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana možná zhatí jeho schůzky se soudcem. V tomto týdnu vyšlo najevo podezření, že se mohl nepřiměřeně angažovat ve prospěch svého známého, a to navíc v případu, jehož součást sám dostal na stůl. Na případ, na který jako první upozornil web Seznam Zprávy, se zaměřil reportér MF Dnes Karel Hrubeš.

Schůzky se soudcem, ovlivňování případu... Pavel Zeman čelí kauze. Je účelová?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Zeman

Před šesti lety se měl Zeman přimlouvat za svého přítele, majitele penzionu na Třeboňsku, Petra Habersbergera ve sporu o pozemky, které získala v restituci šlechtická rodina Czerninů. U příbuzného Karla Eugena Czernina, soudce mladoboleslavského soudu Jana Czernina, se měl snažit zprostředkovat dohodu ohledně restituovaných pozemků. To Zeman nepopírá.

Problémem je, že Zeman měl na stole kauzu, která s výše popsaným příběhem nepřímo souvisela. „V něm jsou trestně stíhány dvě pražské úřednice, které (podle několika soudních verdiktů neprávem) přisoudily majetky v restituci Czerninům. Zeman v této kauze pomohl třikrát zvrátit osvobozující rozsudky pro zmíněné úřednice. Nejvyšší soud mu dal vždy za pravdu a výsledný rozsudek dává šanci majiteli penzionu Habersbergerovi, že závěr restituce bude změněn a on bude moci získat pozemky, o něž usiluje,“ připomenul Hrubeš.

Zeman nyní musí vysvětlovat schůzky se soudcem Czerninem. A to nejen veřejnosti, ale také ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). „Pan nejvyšší státní zástupce ještě neměl příležitost záležitost s paní ministryní spravedlnosti projednat. I z toho důvodu teď nepovažuje za vhodné sdělovat do médií více informací nad rámec včerejšího vyjádření,“ uvedl včera pro MF DNES mluvčí Nejvyššího zastupitelství Petr Malý.

„Možný tlak na Pavla Zemana mohl přijít i ze strany státních zástupců. Jejich unie totiž vyzvala nejvyššího zástupce, aby své schůzky s Czerninem vysvětlil. A Zemanova odpověď šéfa Unie státních zástupců Jana Latu podle všeho příliš nenadchla,“ pokračuje Hrubeš.

Zároveň však Lata dodal, že věc je pro něj uzavřená. „Nebylo zjištěno, že by Pavel Zeman zneužil pravomoci státního zástupce. Dovolání v trestní věci, která nepřímo souvisela s předmětnými majetkovými spory, bylo vyvoláno Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 1, nikoli Nejvyšším státním zastupitelstvím, a Nejvyšší soud mu dal třikrát za pravdu. Také vzhledem k tomu, že věc se na veřejnost dostala až šest let poté, nevidíme důvod ji nad rámec právě řečeného jakkoli dále komentovat,“ uvedl.

Latův argument o tom, že Czernin se se svědectvím o schůzkách se Zemanem přihlásil až po šesti letech, použil i sám Pavel Zeman.

Přestože státní zástupci a advokáti stojí před soudem proti sobě, také advokáti naznačují, že kauza může být účelová. „Je tam jedna věc, která na tom lidově řečeno nepříjemně zavání, a to je těch šest let. Taková prodleva nás jako obhájce učí velké ostražitosti,“ řekl MF DNES člen prezidia Unie obhájců Václav Vlk. 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…