Schwarzenberg: Zeman je ješitný

07.01.2015 12:02

Podle Karla Schwarzenberga je Zeman ješitný populista a jeho výroky jsou hlavní zátěží české zahraniční politiky. Šéf TOP 09 a bývalý ministr zahraničí to řekl v rozhovoru pro server echo24.cz. Podle něj prezident ví, že občas nemluví pravdu, ale vybral si stranu, a tou je Rusko.

Schwarzenberg: Zeman je ješitný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

 „Já jsem z jeho výroků opravdu nešťastný. Pan prezident má velmi silné výrazivo, je hlavou státu a jeho hlas bude vždy velmi silně slyšet. On nepatří k těm evropským prezidentům, kteří jsou standardní a kteří hovoří spíše tichým hlasem a zdrženlivě. Náš pan prezident zůstává populistou, který se obrací na lid a přehlíží demokratické instituce. I jako hlava státu,“ řekl dále Schwarzenberg serveru echo24.cz.

Jednoznačně v rozhovoru odsoudil Zemanova slova, když nazval premiéra spřátelené země premiérem války. „To je naprosto neslýchané. Hlava státu se o premiérovi takto spřátelené země opravdu nikdy takovým způsobem vyjadřovat nesmí. Zde je ovšem očividně vše možné,“ dodal bývalý ministr zahraničí.

Ješitnost je silná pohnutka…

Podle Schwarzenberga není divu, že se jeho slov už chytila i ruská propaganda. Zeman tak podle předsedy TOP 09 poškozuje Českou republiku. „Když člověk jezdí do zahraničí a zná situaci, tak je mu jasné, že místo nesmírné prestiže, vážnosti a úcty, kterou jsme si užívali za prezidenta Václava Havla, a alespoň respektu, který jsme měli v pozdějším období, tak teď budíme buď zděšení, nebo úsměv. To je opravdu smutná situace,“ dodal.

„Nesmíte zapomenout, že ješitnost je silná pohnutka. A lidem, kteří jsou citování ruskými médii, to lichotí…“  Uvedl mimo jiné pro echo24 Karel Schwarzenberg. „Myslím, že pan prezident také ví, že některé jeho výroky nejsou pravdivé. Ale prostě jednostranně straní Rusku a toto je výsledek. O pohnutkách se nechci bavit.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…