Schwarzenberg mluví o udržení moči, jiní o masakru, agentech a kolaborantech USA. Pane prezidente Zemane, jde do tuhého

05.05.2015 18:13

Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro agenturu TASS řekl, že sankce proti Rusku jsou neefektivní, eskalují napětí, a proto by měly být zrušeny. Podle Zemana EU a Rusko nejsou rivalové, ale spolupracovníci, a obě strany mají ze vzájemné spolupráce velký prospěch.

Schwarzenberg mluví o udržení moči, jiní o masakru, agentech a kolaborantech USA. Pane prezidente Zemane, jde do tuhého
Foto: KPR
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Vpravo vzadu prezident USA Barack Obama

„Sankce jsou neefektivní, ba přímo naopak mají kontraproduktivní účinky. Jejich jediným důsledkem je další eskalace napětí. Jsem toho názoru, že by měly být protiruské sankce bezodkladně odstraněny,“ řekl český prezident.

Miloš Zeman mimo jiné v rozhovoru zdůraznil význam spolupráce mezi Ruskem a EU: „Oba subjekty se v ekonomické oblasti vhodně doplňují. Jejich ekonomiky jsou komplementární. Nejsme rivalové, ale spolupracovníci. Rusko potřebuje moderní technologie a členské státy Evropské unie zase suroviny a přírodní zdroje. Obě strany mají ze vzájemné spolupráce velký prospěch.“

Jsme schopni podržet moč?

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o slovech prezidenta myslí. Zemana tradičně nejvíc kritizuje TOP 09. Poslanec ANO Zlatuška dokonce o prezidentovi uvedl, že vystupuje jako agent Ruska.

„Sankce fungují a pokud Rusko nebude dodržovat mezinárodní právo, pak má smysl pokračovat,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Myslím, že prezidentův názor je správný,“ reagoval předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Řekl bych, že vyjádření Miloše Zemana se podobá tomu, čemu Angličané říkají ‚wishful thinkin‘. Dopad sankcí na Ruskou federaci je těžko odhadnutelný. Ekonomicky se jim daří opravdu mizerně. Ale nejsem dostatečný odborník, abych řekl, co je výsledkem propadu cen ropy a co je výsledek sankcí. Ale bezesporu se hospodářská situace Ruské federace prudce zhoršila. Další věc. Bylo by hezké, kdyby EU a Rusko byly partneři, je to ale zase wishful thinking. Prozatím tomu tak není. Když se zaútočí na zemi ne nepodstatnými vojenskými silami jenom proto, že se provinila tím, že uzavřela asociační dohodu s EU, tak to nemůžeme nazývati vřelým partnerským vztahem. Bylo by hezké, kdyby to tak bylo, ale toho času tomu tak není. Ale přiznávám, že bych byl také pro to, aby se Rusko změnilo v partnera Evropské unie, ale dokud trvá na své vnější politice, tak to asi bude těžké. Sankce dopad mají, ale potřebují poměrně dlouhý čas, než jsou úplně efektivní, to jsme viděli na sankcích vůči Íránu. Ten konečně ustoupil, ale trvalo to několik let. Tedy je zde otázka, jak se u nás říká, jestli jsme schopni podržet moč,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Pan prezident se hluboce, ale opravdu hluboce mýlí. Jako český prezident by měl hájit zájmy České republiky, ne Ruské federace,“ uvedl úřadující předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Kdyby se nestala Ukrajina, tak bych tomu i věřil,“ reagoval na Zemanova slova místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Jakákoli rivalita mezi státy je na škodu, pokud to narušuje obchodní vztahy. Je to na škodu všech,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Co se týče ekonomického pohledu, pak lze s panem prezidentem souhlasit. Ekonomické sankce neprospívají žádné straně sporu. Problémem je však politický pohled, který pan prezident nezmiňuje. Přece nelze nečinně přehlížet porušování mezinárodních smluv a dohod. Ruská federace vůči svrchované Ukrajině porušila mezinárodní dohody, což nelze v žádné demokratické zemi tolerovat. A také není možné upřednostňovat ekonomické zájmy naší země před porušováním nezávislosti a svrchovanosti Ukrajiny. To ovšem neznamená, že v budoucnu nemůže dojít k prohloubení spolupráce mezi EU a Ruskou federací, jak o ní hovořil pan prezident Zeman,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Je smutné a trapné sledovat, jak se prezident České republiky chová jako propagandista Kremlu

„Budu opakovat to, co jsem řekl již několikrát. Je smutné a trapné sledovat, jak se prezident České republiky chová jako propagandista Kremlu, protože postupuje přesně podle manuálu kremelské propagandy,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Já si myslím, že pan prezident nehovoří o reálné situaci, ale o tom, jak by ve skutečnosti měla vypadat. Jakákoli eskalace napětí je hloupá a z pohledu běžného občana zcela zvrácená. Neustálá cvičení na hranicích NATO zcela logicky provokují Rusko k ostražitosti. Ostražitost znamená připravenost a následná cvičení Ruska poté dále vyvolávají cvičení ze strany NATO. Co více je klasicky začarovaný kruh než tato situace? Je to zvrácený svět mezinárodní politiky,“ pravil místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Pokud se týká sankcí, tak mám dlouhodobě názor stejný, a to nejenom ve vztahu k Rusku, ale například i v případě Kuby či Íránu. Svůj názor opírám i o konkrétní poznatky z firem ve svém volebním obvodu, které jsem před měsícem zveřejnil i zde v ParlamentníchListech.cz. Týkají se průmyslových a zemědělských firem. Z tohoto postoje by měla vycházet i vzájemná spolupráce Ruské federace a EU, která je ovšem v současné době potlačena a dnes a denně určité kruhy pracují na tom, aby současný stav byl trvalý a aby se spolupráce s Ruskem omezila trvale. Zvrátit současný nedobrý stav může podle mého názoru další negativní vývoj v souvislosti s Islámským státem a bojem s islámským terorismem. Zde zřejmě nastane situace, kdy Putina budeme potřebovat jako spojence. V tom případě dojde k normalizaci vztahů s Ruskem,“ řekl senátor a předseda SPO Jan Veleba.

„Co si myslím? Že to bude složitý proces a opět mediální masakr,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Vystupuje jako ruský agent

Podle europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa má Zeman pravdu, že obě strany mají ze spolupráce prospěch. „Evropská unie vyváží do Ruské federace zboží a služby v rozsahu asi 120 miliard eur, podíl Německa je třicet až čtyřicet miliard. Francie vyváží většinou zemědělské produkty v hodnotě 19 miliard. Pokud jde o Českou republiku, tak v roce 2013 dělal vývoz, pokud jde o zboží a služby, 116 miliard korun a 155 miliard korun byly dovozy surovin a energií. Je jasné, že jsme vázáni na obchod s Ruskou federací víc než Spojené státy, které vyvážejí pouze za tři miliardy eur. Západoevropští politici jsou mezi dvěma mlýnskými kameny: mezi tlakem USA a tlakem vlastního byznysu. Otázka je, co převáží. Sankcemi trpí Evropa, USA prakticky vůbec. Takže neseme náklady za ně,“ řekl Ransdorf.

„Miloš Zeman otevřeně podporuje ruskou agresi na Krymu, naposledy v rozhovoru pro Wall Street Journal. Škodí dobrému jménu ČR a stal se z něho poskok Vladimira Putina,“ domnívá se místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Soudím, že sankce působí. Koneckonců sama skutečnost, že český prezident v souladu s jeho amnestií proslulým předchůdcem vystupuje jako ruský agent takto otevřeně, o lecčems svědčí. Prospěch ze spolupráce nechci zpochybňovat, těžko ji ale vést s někým, kdo vám drží nůž pod krkem nebo s ním aspoň dost blízko šermuje. Doporučuji cvičný přepočet vojáků, kteří budou v Moskvě defilovat, nebo srovnání s přehlídkami v Severní Koreji,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Znovu musím říct, že s prezidentem naprosto souhlasím,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Nejenže sankce nejsou efektivní, jsou hloupé. Naprosto s panem prezidentem souhlasím, že EU a Rusko nejsou rivalové. Sankce nadiktované EU Spojenými státy mají jediný účel. Poškodit hospodářství EU a snížit, lépe zlikvidovat, konkurenceschopnost EU. Je mi s podivem, že to vedení EU nechce, nebo snad nesmí, vidět. Jestliže se snaží převzít odpovědnost za dění v EU, což je zřejmé, pak musí co nejdříve hloupost nazvanou sankce zrušit a snažit se co nejrychleji napravit jejich důsledky. To je podle mého názoru cesta k obnovení spolupráce a vzájemného prospěchu, o které pan prezident mluví, kterou vidí a kterou doporučuje. Američané něco rozpoutali a my za to musíme platit a dělat jim poslušného pejska. EU vypadá jako protektorát USA. Plný kolaborantů,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Miloš Zeman hraje za národní tým a používá zdravý rozum

„Lepšího podporovatele, než je Zeman, si Putin nemůže přát. Není pravdou, že sankce jsou neúčinné. Není pravdou, že aktuální podoba Ruska nabízí polohu partnera EU. Dnes je bohužel Rusko hrozbou. Zeman snad vůbec neví, co se v Rusku děje,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Co k tomu dodat? Vycházíme-li z reálných čísel poklesu českého a unijního exportu do Ruska – mám reálnou zkušenost ze slánské, respektive německé firmy, která kvůli tomu musela propouštět – a také z částečně neúspěšné snahy nalézt náhradní trhy, je to bohužel pravda,“ soudí poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Miloš Zeman hraje za národní tým a používá zdravý rozum. Mám stejný názor,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Realita je ovšem taková, že Rusko nás, tedy EU a NATO, z mě neznámého důvodu považuje za soupeře a protivníka. Realita je také to, že sankce způsobily obrat ruské politiky směrem k řešení domácích ekonomických problémů, takže svůj účel splnily,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Jistě by bylo dobré s Ruskem spolupracovat a neuvalovat sankce. Toto má však v rukou Rusko. Stačí, aby neokupovali území sousedních států a ukončili boje na východě Ukrajiny,“ soudí místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Nelze očekávat, Zemanovi bude tleskat pražská militantní kavárna a ambasáda USA

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše jsou názory Miloše Zemana na protiruské sankce na soužití EU s Ruskem zcela legitimní a stojí za seriózní diskusi. „Nelze očekávat, že za jeho postoj mu budou tleskat pražská militantní kavárna a ambasáda USA. Těmi bude opět kárán a označován nesmyslně za rusofila. Ten, kdo si nenechal současnou propagandou zcela vymýt mozek a má vlastní úsudek, by měl jeho slova brát vážně. Sankce jsou z hlediska dopadů na postoje Ruska skutečně neefektivní a ve finále se obracejí proti zájmům velké části občanů zemí EU. Nastoupit by měly diplomacie a hledání konsenzu. Evropská byrokracie není však schopna dělat vlastní politiku a je bohužel ve vleku politických zájmů USA, kterým tato situace vyhovuje. Je to osvědčený styl politiky ‚rozděl a panuj‘. V tomto ohledu je EU zcela neschopná a impotentní, protože se dostává do pozice užitečného idiota. Pokud elita EU nezačne hájit suverénním způsobem zájmy svých členských zemí a nevyvine tlak na USA, aby Západ vůči Rusku zaujal realističtější a méně konfrontační postoj, tak se krize bude pouze dále prohlubovat,“ varuje Dolejš.

„Klíč je totiž v dohodě mezi USA a Ruskem. Politiku EU vůči Rusku a Ukrajině nejlépe vyhodnotil bývalý německý sociálnědemokratický kancléř Helmut Schmidt. Ten považuje konfrontaci s Ruskem za omyl a politiku EU vůči Ukrajině za politickou dětinskost. Podle něj evropští politici zapomněli, jak pracovat se zemí, jako je Rusko, stejně jako na skutečnost, že každá velmoc potřebuje ‚protiváhu‘ k ‚zachování duševního zdraví‘. To se podle bývalého kancléře týká nejen Ruska, ale i Spojených států. Slova tohoto významného státníka a sociálního demokrata bych do písmene podepsal. Helmut Schmidt je nezpochybnitelný demokrat a byl významným zastáncem euroatlantické spolupráce, za což byl kritizován levicovým křídlem v SPD. Jeho prozápadní orientaci nikdo nemůže zpochybňovat. Byl to právě Helmut Schmidt, jehož myšlenky mne přivedly do České sociální demokracie. A jsem rád, že jsem na stejné názorové a realistické platformě jako on,“ dodal Richard Dolejš.

Přikývnutí Miloši Zemanovi může znamenat zápis na seznam proruské páté kolony

„Myslím si, že má prezident pravdu,“ sdělil stručně poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Přestože přikývnutí Miloši Zemanovi může znamenat zápis na seznam proruské páté kolony, naprosto souhlasím. Je to logické, pragmatické, v zájmu země i Evropy. Více nemá cenu dodávat,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Dejte pokoj! Už jsem vám řekl, že toho pána nesleduji, a tudíž ani nekomentuji,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Myslím si, že se s panem prezidentem v zásadě dá souhlasit kromě názoru na sankce,“ uvedl poslanec ČSSD František Adámek.

„Sdílím názor prezidenta,“ sdělil europoslanec KSČM Jiří Maštálka.

Český prezident v rozhovoru také  zalitoval, že je kvůli událostem na Ukrajině pozastaven chystaný bezvízový režim pro cestování mezi Ruskem a Evropskou unií. „Během společného summitu mezi Ruskem a EU jsme už byli krůček od podepsání tohoto dokumentu. Další jednání byla bohužel zmrazena v důsledku ukrajinského konfliktu,“ konstatoval Zeman s tím, že o dalším pokračování těchto rozhovorů v budoucnu si je naprosto jistý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…