Schwarzenberg s Kalouskem si chtějí vzít zpět svou stranu. Pomoci k tomu má hrabě z Dymokur

22.07.2019 22:30

„Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek si s trochou nadsázky chtějí vzít zpět svou stranu, kterou jim ‚sebral‘ aktuální předseda Jiří Pospíšil. Svůj záměr hodlají uskutečnit prostřednictvím kandidáta na předsedu, senátora Tomáše Czernina,“ popisují Ondřej Leinert a Jakub Pokorný ve svém článku atmosféru v TOP 09 pro server iDNES.cz. „V postbabišovské době by tam měli být lidé, kteří nejsou zatíženi vzpomínkami na spoluvládnutí Jany Nagyové,“ předjímá sebekriticky Kalousek v souvislosti s úvahami nad novou možnou stínovou vládou, jíž by byla TOP 09 součástí.

Schwarzenberg s Kalouskem si chtějí vzít zpět svou stranu. Pomoci k tomu má hrabě z Dymokur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Anketa

Kdo je nejlepší prezident?

hlasovalo: 14022 lidí
TOP 09 je jediná parlamentní strana, která letos na řádném sjezdu volí nové vedení, a to 24. listopadu v Praze. To může být opravdu zcela nové, jelikož podle volebního modelu STEM ze 3. července by získala jen 3,7 procenta, a neměla by tak šanci se dostat do Parlamentu. Její současný šéf Jiří Pospíšil nyní prohlásil, že ještě není rozhodnut, zda bude post obhajovat. Zdá se tak, že jej možná rostoucí popularita Czernina ve straně možná zaskočila.

„Mé volební výsledky mi dávají morální právo kandidovat do vedení TOP 09. Ale na jakou pozici, v jakém týmu a s jakým programem, to představím v druhé polovině srpna,“ sdělil Pospíšil. Pokud bude Pospíšil kandidovat a vyhraje, strana se od dvojice zakladatelů, jimiž jsou Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, zřejmě ještě více oddálí. Napjatá nálada ve straně byla poznat i z toho, že ve volebním štábu k eurovolbám Kalousek a Schwarzenberg chyběli, jelikož výsledky sledovali z jiného místa. Kalousek a Schwarzenberg Pospíšilovi vyčítají hlavně jeho množství funkcí, což vede k tomu, že stranu řídí jako europoslanec příliš na dálku – z Bruselu a ze Štrasburku.

„Vím, co ta práce obnáší, a jsem přesvědčen, že to nejde dělat s tolika aktivitami, které má pan předseda Pospíšil. My jsme letos velmi prosili Jiřího Pospíšila, aby nekandidoval do Bruselu,“ řekl Kalousek. „Vítám kandidaturu Tomáše Czernina, aktivně ho podporuji a budu ho volit,“ dodal. Pospíšil se proti tomu ohrazuje. „To je asi jediná kritika, kterou jsem na moji adresu z těch rozhovorů pana Czernina zaznamenal. A můžu říct, že je to klišé, které vytvořili mí odpůrci. Jsme proevropská strana. Proč bychom nemohli mít předsedu europoslance?“ ptá se řečnicky Pospíšil.

Zvolení Czernina by naopak zřejmě znamenalo návrat i pro Kalouska, protože Czernin by ho bral jako místopředsedu. Tomáš Czernin je také venkovan a chce TOP 09 dotáhnout na venkov, čímž v „pražské“ straně značně vybočuje.

Chlubí se v narážce na Andreje Babiše tím, že svoje hospodářství postavil na nohy s minimem dotací. „Tahle vláda zrušila všechny reformy, kupuje si hlasy voličů za peníze pro budoucí generace. My stagnujeme. Neinvestujeme do vědy a výzkumu,“ vykládá Czernin, co se mu nelíbí a jakým směrem by se chtěl ubírat. Má také v plánu sestavit stínovou vládu, ale v té by už Kalousek nezasedl. „V postbabišovské době by tam měli být lidé, kteří nejsou zatíženi vzpomínkami na spoluvládnutí Jany Nagyové,“ říká nezvykle sebekriticky Kalousek.

Czernin s Kalouskem by také rádi společně prosazovali předvolební blok demokratických stran „všichni proti Babišovi“ –  tedy minimálně čtveřici ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09.

Podle lidí zevnitř strany má Czernin velké šance Pospíšila porazit, pokud se mu nynější předseda rovnou neuklidí z cesty. „Tomáš je autentický topák. Stačí se podívat, jakou měl podporu, když kandidoval na místopředsedu. Dostal 97 procent hlasů,“ upozorňuje jeden ze spoluzakladatelů TOP 09.

Šlechtic Czernin žijící na zámku Dymokury je potomek starého českého rodu, místopředseda strany, konzervativec – zkrátka pro „knížete“ ideální kandidát. Jen teď musí ujišťovat, že není Kalouskův muž. „Nejsem ničí loutka. Já jsem já,“ říká Czernin. „Pospíšil se stal předsedou TOP 09 v listopadu 2017. Přihlášku podal v říjnu 2017, a to do strany, která má v názvu slovo ‚tradice‘,“ narážejí autoři článku na stav TOP 09.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…