Schwarzenberg se v ČT tvrdě pustil do Zemana. Vytáhl Havla, lidská práva a sebe pochválil za obchod s Čínou

30.10.2014 19:22

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve čtvrtečním Interview ČT24 znovu hovořil o počínání Miloše Zemana v pozici prezidenta. Vrátil se k prezidentově cestě do Číny a zavzpomínal na to, jak musel post hlavy státu v Německu opustit Christian Wulff. Došlo také na situaci v TOP 09, Miroslava Kalouska a případné spojení s ODS.

Schwarzenberg se v ČT tvrdě pustil do Zemana. Vytáhl Havla, lidská práva a sebe pochválil za obchod s Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Je v pořádku, že prezident podporoval v Číně české firmy, ale je něco jiného, když se nechá při cestě zpět pozvat na palubu od soukromé firmy. To zanechává určitou pachuť,“ pronesl hned v úvodu Schwarzenberg (TOP 09). V této souvislosti připomněl i kauzu německého exprezidenta Christiana Wulffa, který opustil prezidentský post kvůli nevýraznější aféře.

Odklon od politiky lidských práv

Navíc se odehrává odklon od politiky lidských práv, kterou prosazoval první český prezident Václav Havel. Skutky prezidenta a vlády prý hovoří jasně. Do prezidentova proudu prý vplul i expremiér Petr Nečas. Přitom ještě v době, kdy byl Schwarzenberg ministrem zahraničí, obchod s Čínou prý kvetl, a to i navzdory tomu, že jako ministr neustupoval od obhajoby lidských práv. Jak je to možné? Číňané prý o obchod zkrátka stojí. A ačkoli už není členem vlády, snaží se dál hájit lidská práva. „Kde můžu, tak samozřejmě i dneska pomáhám,“ prozradil.

Schwarzenberg prý rozhodně není proti podpoře českého exportu. To je správná cesta, ale musíme si prý uvědomit jednu věc. „Musíme si uvědomit, že svět je veliký a že se neskládá jen z Ruské federace a z Číny. Je tady např. Afrika, která prudce roste,“ podotkl host pořadu.

Islámský stát a komunální volby

Vyjádřil se také k hrozbě Islámského státu. Jistě to prý hrozba je, ale Česko se musí vypořádat s hrozbami bližšími. Současně ale politoval Kurdy, kteří byli rozděleni diktátem velmocí, hranicemi různých států a v každém z těchto států čelili útlaku.

Následně došlo na komunální volby. Pokud TOP 09 někde vstupuje do koalic, byl by Schwarzenberg radši, kdyby vstupovala do koalice s demokratickými stranami, přičemž ANO mezi ně nepočítá. „To je strana vůdcovského typu,“ zopakoval již poněkolikáté šéf TOP 09. Zároveň připustil, že v komunálních volbách je mnohdy třeba stavět na spolupráci konkrétních osob, které se dobře znají.

Třenice v TOP 09

Schwarzenberg se prý zatím cítí dost zdráv na to, aby mohl dál být předsedou strany, ale pokud v TOP 09 převáží názor, že má opustit křeslo předsedy, prý se podvolí. Uznal vlastní chyby v předvolební kampani, ale obratem dodal, že je nedělal sám.

V závěru došlo i na prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Schwarzenberg ho považuje za důležitého muže pro TOP 09, a to i za tu cenu, že se u části veřejnosti netěší právě dobré pověsti. Kalousek podle Schwarzenberga odvedl velký kus práce při budování strany a vnímá ji jako své dítě.

Pravicové strany projdou podle názoru exministra zahraničí „slzavým údolím“, ale lze jen doufat, že jim to do budoucna prospěje, protože v nich zůstanou jen lidé, kteří těm stranám věří, nikoli prospěcháři. V budoucnu by spolu také měli úzce spolupracovat ODS a TOP 09. Ale jak úzká spolupráce to bude, nechtěl předseda jedné ze stran předvídat. „Cílem není spojení, cílem je dobrá spolupráce pro blaho této země," uzavřel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…