Schwarzenberg šťouchl do šéfa KSČM: Nechci v čele sněmovny agenta Falmera

27.11.2013 12:15

Sněmovna dnes ustavila mandátový a imunitní výbor. Poslance čeká především volba vedení, předsedou dolní komory se má stát Jan Hamáček z ČSSD, na čemž se dohodli potencionální koaliční partneři. Spor se vede o obsazení dvou ze čtyř místopředsednických křesel, přičemž největší kontroverze panují podle ČT kolem kandidatury komunisty Vojtěcha Filipa.

Schwarzenberg šťouchl do šéfa KSČM: Nechci v čele sněmovny agenta Falmera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

O pozice ve vedení sněmovny mají zájem všechny strany, jež se dostaly do sněmovny. Zvolení mandátového a imunitního výboru bylo důležité, protože po ověření platnosti nově zvolených poslanců tímto výborem může sněmovna v tajné volbě zvolit nového předsedu.

Podle dohody mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL, které vyjednávají o nové vládě, se má stát předsedou sněmovny sociální demokrat Jan Hamáček.

Zajímavá však bude volba místopředsedů. Rodící se vládní koalice pravděpodobně bez problémů prosadí za ANO Jaroslavu Jermanovou a za lidovce předsedu Pavla Bělobrádka. IHned.cz připomíná, že pokud budou strany spolupracovat, mají k dispozici dohromady 111 hlasů.

Schwarzenberg by nerad viděl ve vedení sněmovny agenta Falmera

Na další dvě místa jsou čtyři kandidáti. Komunista Vojtěch Filip, dosavadní šéfka sněmovny Miroslava Němcová, exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 a šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Komunista Filip prý může dostat hlasy od části ČSSD a zřejmě z hnutí ANO. "Máme dohodu s ČSSD, podpoříme jejího kandidáta, i s ANO. Očekáváme, že většina poslanců těchto stran bude hlasovat pro našeho kandidáta," řekl ve sněmovně Filip. Server České televize však uvádí, že největší kontroverze panují právě okolo jeho osoby.

Karel Schwarzenberg včera pro ČT řekl, že by ve vedení sněmovny nerad viděl agenta Falmera, čímž ukázal právě na Filipa, který údajně pod tímto jménem spolupracoval se Státní bezpečností. Podle Schwarzenberga by se hypoteticky mohl sejít klub KSČM a vybrat jiného kandidáta na post místopředsedy sněmovny.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…