Sebedestrukce Západu stále zrychluje. Nová kniha Klausova institutu vysvětluje proč

20.11.2023 19:28

Lidé by měli začít brát vážně, že je s naší společností něco špatně. Nejde o žádný krátkodobý výkyv, který brzy odezní. Politikům přestalo jít o zájmy lidí a podlehli západní zelené ideologii, která s sebou nese i nástup cenzury a omezování svobody projevu. Takový je jeden z důležitých vzkazů nové knihy Institutu Václava Klause „Sebedestrukce Západu 2.0. Pád zrychluje“.

Sebedestrukce Západu stále zrychluje. Nová kniha Klausova institutu vysvětluje proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Institut Václava Klause s Václavem Klausem v čele představil novou knihu- Sebedestrukce západu 2.0

Bývalý prezident republiky se svým týmem publikaci veřejně představil v minulém týdnu před plným sálem v jednom z pražských hotelů. Jak název napovídá, jde ve své podstatě o doplnění a pokračování díla „Sebedestrukce Západu“, které Klausův institut vydal v roce 2020.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí

Václav Klaus upozornil, že by se někomu mohlo zdát, že směr, kam se naše civilizace ubírá, ještě není tak strašný a název knihy pouze straší čtenáře. Podle jeho slov se však jedná o výzvu lidem, aby začali nejen naplno vnímat, co se děje, ale také brát tuto hrozbu vážně. 

Podotkl, že slovo sebedestrukce v názvu nebylo vybráno náhodně. „To, co se na Západě děje, není odnikud importováno. Je to ‚home made‘, jak se dnes říká. Proto sebedestrukce. Větev, na které sedíme, si prostě podřezáváme sami,“ uvedla bývalá hlava státu.

Jednou z předních součástek této sebedestrukce je podle Klause masová migrace do Evropy, která ji ničí. Jde o důsledek ideologie multikulturalismu, která se ukázala jako tragický omyl.  

„Snažíme se nastolit téma a upozornit na něho a na tuto knížku. První ‚sebedestrukci‘ jsme napsali před válkou na Ukrajině a ani teď není válka předmětem knihy. Je však součástí sebedestrukčních procesů soudobého Západu. Bez těchto procesů by k válce pravděpodobně nedošlo,“ podotkl Václav Klaus.

Ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl v začátku svého vystoupení připomněl myšlenku v knize rozvedenou, že lidé jsou sice v současné době stále více nespokojeni s marasmem, do kterého se propadáme, ale většina společnosti se domnívá, že co se děje, je pouze nějaké náhlé vychýlení z normálu a pouze chyba našich dnešních politiků, která se časem sama spraví.

„Každý, kdo dlouhodobě sleduje veřejné dění, musí vědět, že dlouhodobé a trvalé zvyšování cen energií je základní politikou Evropské unie, která byla uskutečňována dávno před Green Dealem. Je to strategický cíl, který nechce jen omezit emise, ale hlavně změnit chování lidí a lidské společnosti, změnit západní společnost z konzumní na něco jiného, ideálního, utopického a asketického. Na společnost uvědomělých, kteří se budou dobrovolně omezovat a budou řízeni ‚majiteli pravdy‘. Drtivá většina lidí si toto neuvědomuje a myslí si, že stále žijeme na starém dobrém Západě, který jsme si vysnili,“ popsal doktor Weigl. 

Jenže tak už to podle něho dávno není. „Západ, který dříve chránil zbytek světa před komunismem, najednou zmutoval a stal se ideologickým opakem. Ovládla ho ideologie. Největším nebezpečím je ideologie zelená mající zásadní vliv na politiku i společnost,“ uvedl a pokračoval důležitou myšlenkou, která může vysvětlovat nynější ubírání západních tzv. elit.

„Poprvé v dějinách lidstva přestal člověk být cílem politického snažení, ale stal se překážkou a problémem. Jeho místo zaplnily nehmatatelné entity jako planeta, klima nebo příroda. Tento úkrok umožňuje provádět politiku směřující proti zájmům drtivé většiny občanů. Vytlačení člověka z centra a smyslu politiky je základní ideologickou inovací moderního světa. Tragické je, že elity dnešního Západu tomuto trendu podlehly a vytvořily silnou a agresivní alianci se zelenými fanatickými aktivisty. Celozápadní mainstream je touto ideologií totálně prosycen a má vliv na širší společenské souvislosti v jednotlivých zemích,“ má jasno Jiří Weigl.

Tomu podle něho odpovídá i útok na automobilitu, zákazy spalovacích motorů nebo náznaky a příprava na propagovanou změnu stravovacích návyků obyvatelstva, která jde ruku v ruce se snahou zlikvidovat produktivní zemědělství, a to všechno s cílem údajné ochrany planety.

„Proti své vůli jsme se stali obětí obrovského děsivého ekonomického experimentu, který není realizován přímo a naráz, ale postupně a dlouhodobě. Není to ale už jen útok na naši společnost. Ti útočníci už moc drží a bude nesmírně těžké tuto politiku odvrátit a dát tam, kde ji běžní lidé chtějí mít,“ zamýšlel se Weigl.

Během představení knihy vystoupili i další ze spoluautorů, mezi kterými je bývalý europoslanec Ivo Strejček a jiný ze spolupracovníků Václava Klause, Ladislav Jakl.

Podle Strejčka je zřejmé, že tlak na změnu tohoto zhoubného směru musí přijít zdola od občanů. „Nikdy to nepřijde svrchu,“ míní. Válka na Ukrajině podle jeho slov výrazně posílila tzv. boj s dezinformacemi, který začíná mít faktický charakter cenzury a omezování svobody slova,“ je Strejček přesvědčen.

Ladislav Jakl konstatoval, že čelíme krizi celého civilizačního systému s tím, že negativní destruktivní snahy podstatným způsobem zrychlují. „Co se nám zdálo před půl rokem nemožné, je už dnes implementováno,“ řekl a uvedl příklad s tlakem, jakému čelí klasická rodina. „Nikdy v dějinách nebyla rodina takovým terčem útoku a znevážení, jako je teď,“ pokračoval.

Opakovaně podle něj vidíme, jakým způsobem se systém vypořádává se svými kritiky, s lidmi majícími opačný či jiný názor. „Ty metody jsou zřejmé: ostraktizovat, vytlačit, umlčet. Metody vyzkoušené za covidu jsou dnes masivně implementovány. Máte jiný názor na gender? Máte jiný názor na Green Deal či jiné věci? Končíte,“ přispěl Ladislav Jakl do diskuse o nové knize „Sebedestrukce Západu 2.0. Pád zrychluje“.

Kromě již zmiňovaných autorů se na knize podíleli další spolupracovníci Institutu Václava Klause jako Michal Semín, Tomáš Břicháček, Filip Šebesta či Pavel Ryska. Podrobnosti o nové publikaci jsou k nalezení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bohužel, navzdory, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 21.11.2023 7:36:35
všem těm hloupým a nesnášenlivým komentářům, kterých se tu také můžeme dočíst, je jedno pořád neměnné a nezpochybnitelné. Klaus měl vždy pravdu, když před něčím varoval do budoucna. Ale hlupáci neslyší...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…