Seberou lidem v bankrotu i to, co patří dětem. Neznalost zákona, nebo naschvály insolvenčních správců? Ignorují „lex covid“!

21.08.2020 12:06

Matce nezletilých ratolestí insolvenční správce už dva týdny zadržuje pětimístnou daňovou vratku na děti: „Nesmím na peníze sáhnout.“ To je ale lež. Problémy hlásili i živnostníci s neoprávněně obstaveným kompenzačním bonusem. Ministerstvo spravedlnosti přes PL radí, jak se bránit, když exekutor či expert na insolvence jsou mimo mísu a škodí.

Seberou lidem v bankrotu i to, co patří dětem. Neznalost zákona, nebo naschvály insolvenčních správců? Ignorují „lex covid“!
Foto: Archiv
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
Někteří splácející rodiče jsou nemile překvapeni, že se po nich chce, aby se „zřekli“ daňového bonusu za děti a nechali jej insolvenčnímu správci jako mimořádnou splátku. Údajně, pokud na tom správce trvá, je nutné tak konat, i když to není soudně dané. Někteří insolvenční správci si zjevně za čtyři měsíce nevšimli, že nabyl platnosti takzvaný „lex covid justice“, který přinesl úlevy dlužníkům už koncem dubna.

Cílem letošní novinky „lex covid justice“ bylo zmírnění dopadů stávající krizové situace na právnické osoby, podnikatele, účastníky soudních řízení, dlužníky a dlužníky v exekuci či oběti trestných činů. Všechny změny začaly platit okamžikem vyhlášení, tedy 24. dubna.

„Ptala jsem se v poradně při finanční tísni. Tam mi řekli, že je nový zákon a daňový bonus na děti se již nepostihuje jako mimořádná splátka. Můj insolvenční správce už 14 dní zjišťuje, jak to je. Je to opravdu tak komplikované, aby to tak dlouho trvalo? Mám splátky do životního minima. Finanční úřad peníze poslal mně, tam to taky zjišťovali. Na peníze ale zatím nesmím sáhnout,“ popsala svou zkušenost žena, které byl schválen osobní bankrot a na účtu jí přistála právě daňová vratka na děti.

Redakce od veřejnosti zaznamenala i další podobné zkušenosti. Jedné pracující ženě prý každý měsíc insolvenční správce bere daňový bonus z výplaty.

Daňový bonus na dítě exekuci nepodléhá!

Ať daňový bonus na dítě uplatňuje živnostník jednou ročně nebo zaměstnanec měsíčně, v osobním bankrotu jde o nedotknutelné peníze.  Redakci ParlamentníchListů.cz to potvrdila Andrea Šlechtová z vládní kanceláře Ministerstva spravedlnosti.

Lex covid justice zařadil daňový bonus mezi pohledávky nepodléhající výkonu rozhodnutí nebo exekuci (novelizací § 317 odst. 2 o. s. ř.). Nenáleží do majetkové podstaty, a nelze jej postihnout jednotlivými způsoby řešení úpadku (tedy ani v oddlužení). Jednoznačně to znamená, že daňový bonus na dítě nadále nelze považovat za mimořádný příjem ve smyslu § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona, který by měl dlužník povinnost použít k mimořádné splátce nad rámec splátkového kalendáře.“

Jiná dlužnice, která je v insolvenci společně s manželem, je pro změnu udivena tím, že i ona musí vratku daně posílat jako mimořádnou splátku, přitom manželovi zůstávají. Nechápe to.

A co víc. Podle Šlechtové ani daňový bonus, obdržený před nabytím účinnosti lex covid justice, není teď dlužník povinen vyplatit jako mimořádnou splátku. Jestliže už ji ale poslal, nedá se nic dělat. „Pokud tak ovšem učinil, plnil svou povinnost a právní účinky takového jednání zůstaly podle přechodných ustanovení zachovány,“ říká pro PL Šlechtová.

Daňové zvýhodnění na dítě může nárokovat jakýkoliv plátce daně, který vyživuje dítě a žije s ním ve společné domácnosti “ typicky rodič, ale může jít i o prarodiče, pokud rodiče nemají dostatečný příjem. Daňové zvýhodnění se uplatňuje buď jednou ročně v daňovém přiznání, nebo každý měsíc u zaměstnavatele v čisté mzdě.

Pokud insolvenční správce na vydání vratky bezpodmínečně trvá, je namístě sepsat žádost na soud. Redakce zaznamenala ohlasy, že i v případě, když záležitost spadá ještě do období, kdy bylo oprávněné žádat odevzdání finančních prostředků, jsou nyní soudy vstřícné.

Před nouzovým stavem byla situace s daňovým bonusem nejasná. Platilo sice, že se daňový bonus do čisté mzdy pro účely exekučních srážek nezapočítává. To ale neznamenalo, že na něj exekutor nemohl ze mzdy vůbec sáhnout. V praxi bylo totiž pravidlo obcházeno takzvaným přikázáním jiné peněžité pohledávky (dle § 312 občanského soudního řádu), a i když existují právní interpretace, které tento postup rozporovaly, museli na něj zaměstnavatelé přistoupit. Jinak totiž riskovali, že jim exekutor napaří pořádkovou pokutu.

Ať jde o jakýkoli bonus…

Výjimka, která se promítla do novely občanského soudního řádu, se přitom týká nejen vratky na dítě, ale jakéhokoli daňového bonusu. Nově tedy nelze vydat exekuční příkaz na jinou peněžitou pohledávku z titulu daňového bonusu, zároveň tato novela zákona platí i pro již běžící exekuce.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí
Přesto se tak nejednou stalo. „Informace o zadržování kompenzačního bonusu jsme zaznamenali,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Lukáš Heřtus z Generálního finančního ředitelství.

Pro kompenzační bonus platí stejný režim jako pro bonus za děti. „Kompenzační bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, nepodléhá výkonu rozhodnutí ani exekuci. Jedná se tedy právě o případ daňového bonusu, který nepatří do majetkové podstaty a nelze jej postihnout v oddlužení,“ objasnila Alena Šlechtová z Ministerstva spravedlnosti, pod nějž spadá agenda insolvencí.

Co dělat, když se tak přesto nezákonně stane?

„Pokud tedy insolvenční správce trvá na tom, aby dlužník vydal daňový bonus na dítě nebo kompenzační bonus, je třeba, aby jej dlužník na výše uvedené skutečnosti upozornil. Pokud i přesto správce vydání těchto finančních prostředků požaduje, měl by dlužník kontaktovat insolvenční soud, který nad insolvenčním správcem vykonává dohled a může mu ukládat pokyny,“ radí čtenářům PL Alena Šlechtová.

Tohle přehlédne jen ten, kdo nechce vidět…

Exekutoři ani insolvenční správci se přitom ani nemohou vymlouvat, že na účtu nepoznali, že jde o vyplacený kompenzační bonus. Finanční správa totiž pro jeho vyplácení, právě z důvodu jasné identifikace, zřídila speciální účet s předčíslím 10719. Každý tak pozná, že jde o peníze, na které nesmí sáhnout nikdo jiný, než jejich příjemce. Může být proto klidně zaslán i na bankovní konto, které je zatíženo výkonem rozhodnutí nebo exekucí.

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11736 lidí
Pokud se vám tak stalo, mělo by stačit poslat bance e-mail se žádostí o uvolnění blokace kompenzačního bonusu, a k e-mailu přiložit upozornění Finanční správy, že kompenzační bonus – tedy finance zasílané z účtu s předčíslím 10719 - nepodléhá exekuci. Každý krajský finanční úřad má svůj speciální účet s tímto předčíslím: Například v Ústeckém kraji je to účet 10719-77621411/0710, v Karlovarském 10719-77629341/0710, pro hlavní město Praha 10719-77628031/0710 a podobně.

Pokud banka ani přes výzvu nevyhoví, je potřeba se vydání financí domáhat písemným návrhem na zastavení exekuce (nebo výkonu rozhodnutí) soudem a adresovat jej soudnímu exekutorovi (postup a náležitosti najdete například zde.)

Osobám v exekuci se mimo jiné až do 31. prosince 2020 navýšila částka, kterou si mohou vybrat z účtu postiženého exekucí, tedy namísto dosavadních 7.720 Kč si mohou vybrat 15.440 Kč.

V případech, kdy se exekuce týká výživného na dítě, ji nelze ani po přijetí „lex covid“ přerušit. Exekuce se nepřerušuje ani tehdy, jde-li o případy náhrady újmy způsobené ublížením na zdraví nebo úmyslným trestným činem, či pokud už byl udělen příklep.

Možnosti v době koronavirové

Je s podivem, že i v koronavirové době narážejí dlužníci na tvrdý postup exekutorů a insolvenčních správců. Zákon totiž mimo jiné umožňuje využít například zastavení oddlužení na 1 rok.

Jak nám sdělilo Ministerstvo spravedlnosti, bohužel neexistuje statistika, zda a jak hojně této možnosti letos od březnové krize dlužníci využívají. Nelze tak ani sledovat, v jaké míře této žádosti soudy v koronavirové době vyhovují.

„Pokud dlužník v důsledku opatření přijatých vládou České republiky, v reakci na epidemiologickou situaci způsobenou koronavirem, například přišel o práci a nemůže tak plnit splátkový kalendář, může požádat insolvenční soud o snížení splátek. Tento postup je možný i v nových řízeních (v řízeních, ve kterých se uplatní režim tzv. oddlužovací novely),“ uvádí pro PL další možnost Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…