Sedět, nic nedělat. „Ale pak může přijít sekáč.“ Ivan David varoval úředníky v EU

31.01.2024 8:43 | Komentář

Evropětí zemědělci vyrazili s traktory do ulic a svou nespokojenost dávají najevo v čím dál více zemích. Ivan David prozrazuje, jak se na jejich nespokojenost dívá Maroš Šefčovič, který převzal v eurokomisi agendu Green Dealu. Jako europoslanec s nim prý zažil podivné setkání, kde eurokomisař stále vykládal, jak udělá „strategický dialog“, kde se vymyslí, jak jejich požadavky s Green Dealem spojit.

Sedět, nic nedělat. „Ale pak může přijít sekáč.“ Ivan David varoval úředníky v EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Ivan David

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26275 lidí
Po odchodu Franse Timmermanse, který jako „pan Green Deal“ určoval agendu eurokomise celé volební období, převzal agendu slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič. Nedávno se sešel s poslanci ze zemědělského výboru a podle českého europoslance Ivana Davida to byl nezapomenutelný zážitek.

„Zatímco Timmermans je arogantní fanatik, Šefčovič je splachovací úředník a diplomat,“ podělil se o zkušenost. A na jejím základě rovnou krotí naděje, že se na Green Dealu podaří něco změnit.

„Green Deal světové klima neovlivní, ale zničí hospodářství a sociální situaci většiny občanů Evropské unie,“ říká pro ParlamentníListy.cz Ivan David. A obává se, že právě to bylo od počátku jeho cílem.

„Nová zemědělská politika“ je stále heslem a stále stojí na závazných cílech Green Dealu a speciálního podprogramu pro zemědělství, pojmenovaného atraktivně „farm to fork“ (od farmy po vidličku). Kromě toho se v zemědělství plánují rozpočtové škrty a peníze se mají přesunout na podporu Ukrajiny.

Nad zemědělskou výrobou má být čím dál více preferován obchod s mimounijními státy, ze kterých by se potraviny dovážely. V Evropě má zbýt jen doplňková malovýroba.

„Velkoobchod i maloobchod ovládají nadnárodní korporace, zatímco oficiální Brusel se tváří, že mu záleží na rodinných farmách, které prý hospodaří ekologicky,“ uvádí do reality Ivan David. Realita je ale taková, že se venkov vylidňuje a průměrný věk zemědělců výrazně stoupá.

Výbor pro zemědělství si podle českého europoslance těchto věcí vědom je a s řadou z nich by rád něco udělal. Ve skutečnosti ale mocenské pozice ovládá výbor pro životní prostředí, ve kterém se koncentrují „zelení užiteční idioti“ a lobbisté firem, které na Green Dealu vydělávají.

A zhruba tak nějak vypadalo i setkání se slovenským eurokomisařem. „Komisař Maroš Šefčovič čelil stížnostem a otázkám poslanců s profesionálním diplomatickoúřednickým úsměvem, aniž by hnul brvou,“ popsal Ivan David.

Když mu poslanci popisovali konkrétní příběhy evropských zemědělců, kteří jsou uzavřenými dohodami likvidováni a jejich trhy přebírá vysmátá konkurence mimo EU, která na sobě žádné takové závazky nemá, nebo popisovali protesty zemědělců ve svých zemích, měl prý pan Šefčovič univerzální odpověď. Se zemědělci a všemi dalšími zainteresovanými zahájí „strategický dialog“. A ten prý najde řešení, jak z krizové situace vybřednout.

„Nevíš-li, co dělat, vytvoř komisi,“ odpověděl mu prý Ivan David na jeho vizi strategického dialogu. Slovák jej prý ujistil, že to myslí skutečně vážně.

O pár dní později se „strategický dialog“ slavnostně objevil na propagačním unijním webu Euractiv.cz. Bylo možné se dočíst, že Evropská komise chce se zemědělci lépe komunikovat, nebo že musíme přijít na to, jak produkovat potraviny a zároveň šetřit klima.

„Cílem dialogu je vytvořit komplexní zprávu obsahující společné vize,“ ujišťuje úřednický dokument. Následně je vysvětleno, že frustrace zemědělců vzniká pouze z toho, že se jim nenaslouchá, a ve strategickém dialogu se jim naslouchat bude, takže důvody pro nespokojenost pominou.

„I Fiala a Rakušan se nás snaží přesvědčit, že problémem je komunikace,“ zasmál se hořce europoslanec David.

Už tak nějak tuší, jaký onen „strategický dialog“ bude mít výstup. „Vznikne elaborát mírně konstatující fakta a zdůrazňující úsilí společnými silami splnit klimatické cíle Green Dealu,“ odhaduje.

Je to podle něj metoda „vysezení“, dlouhodobě zaběhlá v administrativách totalitních režimů, kde se reálně nesmí nic hýbat. Absolventovi moskevského MGIMO Šefčovičovi musí být dobře známa už z mládí. „Nejde o řešení, ale o snahu vysedět konflikty a vyhnout se střetu se skutečnou mocí. Nespokojenci mají pochopit marnost možného vzdoru,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

Obává se ale, že tentokrát se aparát eurokomise a poslanci pletou, protože ze svých kanceláří už nevidí dění v souvislostech.

„Blbá nálada není jen mezi zemědělci, zachvátila většinu obyvatel Evropské unie, včetně těch, kteří zatím věří, že jde o nahodilé problémy na cestě ke světlým zítřkům,“ varuje. Globalistické struktury stále ještě vládnou, ale tuší, že po červnu 2024 to může být jinak. Tím více konflikt vyhrocují. A nelze prý vyloučit, že pohodlní byrokrati budou vyměněni za úplně jiné sekáče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Nad zemědělskou výrobou má být čím dál více preferován obchod s mimounijními státy,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 31.01.2024 10:16:19
ze kterých by se potraviny dovážely. V Evropě má zbýt jen doplňková malovýroba." Tak mne napadá, čím jim za jejich výrobky a potraviny budeme platit ? Vypadá to, že nastává poslední vývojové stádium západní civilizace před celkovým kolapsem společnosti.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …