Sedm hodin s Okamurou. Stanař se ptal po pytlících na zvracení, lidovci chtějí měnit pravidla

28.02.2023 22:16 | Ze sítí

Poslanci už dlouhé hodiny jednají o schvalování nižšího růstu penzí, které brzdí obstrukce opozice. Řečnický rekord zde doslova lámal šéf hnutí SPD Tomio Okamura, vyrovnal svůj rok starý rekord v délce obstrukcí ve Sněmovně, k vládnímu návrhu na nižší růst penzí mluvil bez přestávky něco málo přes sedm hodin.

Sedm hodin s Okamurou. Stanař se ptal po pytlících na zvracení, lidovci chtějí měnit pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Sněmovna se kvůli obstrukcím ani po více než jedenácti hodinách jednání nedostala k potvrzování stavu legislativní nouze, v němž chce vláda prosadit snížení červnové valorizace penzí. „Obstrukční peklo“, které opozice slíbila, dodržela. Z dlouhého projevu Tomia Okamury (SPD) jsou otrávení mnozí poslanci, kteří mluví o „bizáru a počítají s tím, že ve Sněmovně minimálně do pátku budou.

Po úvodní více než tříhodinové přestřelce dvouminutových poznámek poslanců se odpoledne dostali k projevům řečníci s přednostním právem Karel Havlíček (ANO) a Okamura, jenž předčítal různé modely důchodového systému a popisoval pokusy o důchodovou reformu. Na debatu řadových poslanců k legislativní nouzi nadále čeká více než šest desítek přihlášených.

Zatím nejdelší vystoupení ve Sněmovně předvedl Okamura při jednání 15. února, kdy navrhoval úpravy programu schůze ve snaze zabránit přijetí novely pandemického zákona. Pokusil se tehdy zablokovat schválení programu schůze Sněmovny v rámci úvodního jednacího dne, koalice ale prosadila jeho prodloužení i přes noc.

Okamura nakonec skončil projev ve 21.10 po sedmi hodinách a šesti minutách. Podle parlamentního zpravodaje České televize Petra Vaška mu tak pouhých pět minut chybělo k překonání zaznamenaného rekordu kubánského vůdce Fidela Castra, považovaného za ikonu všech řečnických vytrvalců.

V každém případě se ale jedná o rekord české sněmovny i rekord Tomio Okamury osobně. Doposud držel primát nejdelšího řečníka z loňského roku, kdy hovořil přes šest hodin.

Podle vlastních slov měl text, který si přinesl k pultíku, sto deset potištěných stránek.

Okamura byl dnes druhým řečníkem s přednostním právem po místopředsedovi Sněmovny a ANO Havlíčkovi, kterému na jeho kritické vystoupení vůči vládě stačilo kolem půl hodiny. Lídr SPD své vystoupení s obdobným zaměřením označil za „obsáhlejší“. „Nejsem ještě ani v polovině,“ upozornil Okamura už v době, co mluvil nepřetržitě zhruba 3,5 hodiny.

Kolega mu dokonce k řečnickému pultíku přinesl kávu. „Děkuju, jsi hodnej,“ děkoval mu Okamura šeptem. „Jo, bábovku bych si dal,“ vykřikl pak ještě do mikrofonu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jeho výstup provázely přestřelky s naštvaným předsedajícím Janem Skopečkem (ODS).

„Někdo z vládních poslanců na mě pokřikuje. Mě by zajímalo, kdo to byl, abych mohl říct i na mikrofon, kdo tu veřejně prosazuje okrádání důchodců. Tak kdo je ten statečnej?“ vykřikl najednou u řečnického pultíku Okamura.

Skopeček šéfa SPD usměrňoval, ať neoslovuje a nepokřikuje na ostatní kolegy. „Já vás žádám, měl jste napomenout toho, kdo na mě pokřikoval jako první. Řiďte řádně schůzi. Jeho jste nenapomenul a teď napomínáte mě, kdo se brání?“ rozhořčil se Okamura na Skopečka, že má zřejmě „slyšiny“. Skopeček udeřil, že „slyšiny“ má Okamura a on schůzi řídí řádně.

Za klub opozičního hnutí Okamura navrhl, aby Sněmovna v úterý po debatě k potvrzení vyhlášeného stavu legislativní nouze hlasovala o jeho zrušení. Vláda jej chce využít k zrychlenému projednání sporného návrhu na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů.

Poukazoval především na to, že stav legislativní nouze lze uplatnit jen v situacích vymezených zákonem.

„Je to 108 na 20, ale bojujeme ze všech sil,“ řekl ve večerních hodinách Okamura.  

Kabinet však argumentuje hrozbou značných hospodářských škod, což mezi zákonné důvody patří, to Okamura ve Sněmovně důrazně odmítl. „Vláda sama způsobila svým diletantstvím a nekompetentností hospodářské škody. Obětí mají být všichni příjemci důchodů. To je nehorázné,“ prohlásil Okamura.

SPD podle jeho slov k novele předložené „vládou národní zkázy“ připravilo 102 úprav a přijetí novely bude bránit všemi dostupnými zákonnými prostředky. Obvinil vládu, že místo důchodců financuje pomoc Ukrajině a Ukrajincům.

Zostra se také opřel do premiéra Petra Fialy (ODS). „Premiér Fiala je neschopnej, neví kudy kam. Seděl jsem vedle něj čtyři roky v lavici a měl jsem možnost ho blíže poznat. Je arogantní, přehlíživý. Vůbec neví, která bije,“ uvedl například. Také mu několikrát vyčetl pomoc Ukrajině.

Za poslanecký klub SPD také navrhoval zmrazení platů politiků. „Navrhujeme zamrazení platů politiků na celé volební období. Vy jste to zamítli a teď ještě chcete okrást důchodce. Házíte je přes palubu. Že vám není hanba,“ uvedl.

Jeho projev po celou dobu vládní poslanci glosovali na sociálních sítích. Petr Letocha z klubu STAN oceňoval, že Okamura předčítá z knihy sociologa Loužka, soudí, že při jiné příležitosti by se předseda SPD k tak hodnotné literatuře nedostal. Opoziční předák jej všaj zklamal, když vzápětí začal s knohou polemizovat. Což poslance STAN přivedlo k názoru, že větší bizír už neuvidí.

 

 

Ještě předtím se poslance Letocha rozčiloval, že Tomio Okamura by neměl hovořit po obědě. Poslanec STAN se ptal po pytlících na zvracení, které doprovodil explicitním smajlékem.

 

 

Jan Bartošek z KDU-ČSL vnímal Okamurův maraton jako další potvrzení, že koalice musí konečně změnit jednací řád, aby se poslanci tak dlouho vykecávat neměli. A postěžoval si, že opozice se na tomto omezení nechce podílet. Bartošek má „ambici zefektivnit přijímání zákonů a práci sněmovny“.

 

 

Jeho bývalý kolega z lidoveckého klubu Ivan Gabal jej pobídl „just do it“. Nedá se na to prý dívat.

 

 

Lidovci se během Okamurovy řeči v jednacím sále střídali po čtveřicích.

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. Opozice kvůli tomu ohlásila dosud nejrozsáhlejší obstrukce.

Sněmovna má podle kuloárových informací, které získala ČTK, jednat přes noc až do středečních 10.00, kdy by měla být schůze dolní komory přerušena na dvě hodiny kvůli zasedáním vlády a sněmovních výborů. Kluby opozičních hnutí ANO a SPD si v noci zřejmě vyberou postupně každý dvouhodinovou přestávku formálně na jednání své frakce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …