Šéf ČEZu Beneš: Elektřinu z Temelína potřebujeme v roce 2030

06.02.2014 8:05

Projekt rozšíření Temelína o dva reaktory není podle šéfa energetické společnosti ČEZ ohrožen. Ředitel Daniel Beneš se nechal slyšet, že se nyní zpřesňuje časový plán stavby. Přesněji se to však bude vědět až ve chvíli, kdy se vyjádří Evropská unie a nová česká vláda.

Šéf ČEZu Beneš: Elektřinu z Temelína potřebujeme v roce 2030
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

V rozhovoru pro Lidové noviny šéf ČEZu řekl, že dále zpřesňují, kdy bude potřeba elektřina z budoucích nových zdrojů. Daniel Beneš popírá, že by podmínkou pro stavbu dvou reaktorů byla garantovaná výkupní cena elektřiny z budoucích nových bloků podle britského vzoru. Ve světě je podle něj běžné, že investor na sebe nepřebírá celé tržní riziko. Možná je podle něj i jiná forma „ošetření obchodního rizika“.

Generální ředitel firmy poukazuje na to, že je třeba rozlišovat mezi současným temelínským tendrem a temelínským projektem. Výběrové řízení na zakázku za téměř 300 miliard korun může skutečně skončit bez vyhlášení vítěze. A to by jistě byla špatná zpráva pro zbývající dva uchazeče po vyřazení Arevy. Jak pro společnost Westinghouse, tak pro česko-ruské konsorcium MIR.1200 Rosatum s plzeňskou Škodou JS.

Je tady ovšem možnost, že ČEZ v průběhu let vypíše další tendr. „Nedovedu si představit, že by ČEZ jako obchodní společnost vybral zhotovitele bez tendru,“ řekl Beneš LN. Naráží na to, že se v kuolárech hovoří o tom, že by Temelín dostavovala nová společnost, kterou by celou ovládal stát.

Předpokládá se, že nové bloky Temelína budou potřeba přibližně kolem roku 2030. Otázkou však zatím zůstává forma státní záruky.

reklama

autor: jno

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…