Šéf Hospodářské komory: Finanční ústava? Jsme papežštější než papež

08.03.2012 17:49

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužele je návrh ODS na finanční ústavu sice vhodný, ale oproti Evropské unii přísný. Pokud se ale k návrhu nepřipojí i opozici, neočekává, že by návrh dlouho vydržel.

Šéf Hospodářské komory: Finanční ústava? Jsme papežštější než papež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Žijeme v době, kdy je pro nás nepříjemný veřejný dluh,“ řekl jasně hned na začátku Petr Kužel. „Je to sice problém přítomnosti, ale zdědili jsme ho z minulosti,“ uvažoval dál na Radiožurnálu. Nápad ODS na finanční ústavu však poměrně vítá.

Součástí návrhu je i dluhová brzda, tedy omezení dalšího zadlužování státu. Aktivovala by se při dluhu veřejných financí nad 44,99 procenta HDP. Předloni byl český dluh 37,6 procenta HDP, pro přijetí eura je stanovena hranice na 60 procentech.

„Možná jsme papežštější než papež,“ hodnotí prezident Hospodářské komory. Obává se však, že pokud se k návrhu nepřipojí i opozice, nebude mít dlouhodobý smysl. Může se pak snadno stát, že až se dostane případně k moci, finanční ústavu smete ze stolu. „Všichni bychom měli korigovat, co nás do budoucna čeká,“ míní.

Podle něj však není ideální, aby vláda vyrovnávala finance pouze pomocí zvyšování DPH. Sice to bude dobré pro státní kasu a chápe záměry státu, ale takové návrhy je prý potřeba připravovat uváženě. Navíc se musí více diskutovat s podnikateli, neboť právě oni vytváří většinou HDP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…