Šéf NATO slíbil vojenskou pomoc pobaltským státům

21.11.2014 18:31

Severoatlantická aliance čelí novým výzvám, zejména ruské agresi na Ukrajině. Bude-li zapotřebí, poskytne pobaltským státům včasnou pomoc. Na tiskové konferenci ve Vilniusu to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který dnešní návštěvou Litvy uzavírá cestu po třech pobaltských státech.

Šéf NATO slíbil vojenskou pomoc pobaltským státům
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Stoltenberg ocenil podíl Litvy na aliančních operacích, zejména v Kosovu a Afghánistánu. Podle pobaltské agentury BNS zároveň upozornil Vilnius na nutnost dostatečného financování obranyschopnosti země. Šéf NATO má v Litvě jednat hlavně o ochraně vzdušného prostoru pobaltských zemí vystaveného opakovaným přeletům ruských bojových letounů.

Rusko je prý teroristický stát

Stoltenberg přijel do Litvy v době prudkého zhoršení rusko-litevských vztahů, které vyvolaly výroky prezidentky Dalii Grybauskaitéové o Rusku jako „teroristickém státě“. Prezidentka ve čtvrtečním rozhlasovém rozhovoru obvinila Moskvu z agrese proti Ukrajině a vyzvala k poskytnutí politické i vojenské pomoci Kyjevu.

Proti jejím výrokům se ostře ohradilo ruské ministerstvo zahraničí, které slova Grybauskaitéové označilo za extremistická. Skupina poslanců ruské Státní dumy v čele s komunisty dnes vyzvala Kreml, aby s Litvou přerušil diplomatické styky.

Prezidentka dnes na tiskové konferenci se Stoltenbergem odmítla vzít svá slova zpět. „Na východě Ukrajiny operují ruští vojáci. Stát, který vysílá k sousedovi těžkou bojovou techniku bez označení, vykazuje příznaky terorismu. Výzvy k přerušení diplomatických styků nebudu komentovat,“ řekla prezidentka novinářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…