Šéf NATO šokuje: Severní Korea dostřelí i do Evropy

30.10.2017 14:37

Evropské země a členské státy Severoatlantické aliance (NATO) jsou v dosahu severokorejských balistických raket. Před svou návštěvou Japonska a Jižní Koreje to sdělil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Šéf NATO šokuje: Severní Korea dostřelí i do Evropy
Foto: pixabay.com
Popisek: Jaderný výbuch - ilustrační foto

„Jsme si vědomi toho, že se Evropa rovněž dostala do dosahu severokorejských raket a členské státy NATO jsou ohroženy již nyní,“ cituje Stoltenberga britský list Daily Star. Podle Stoltenberga má ale NATO schopnosti a odhodlání reagovat na „jakoukoliv hrozbu od jakéhokoliv agresora“.  

„Stoltenbergova slova potvrzují obavy, že režim diktárota Kima Čong-una vytvořil mezikontinentální rakety, které jsou schopny překonat vzdálenost tisíců mil,“ píše britský list. Věci se věnuje i turecký list Daily Sabah. „Víme o tom, že dostřel severokorejských raket dosahuje na západní pobřeží Spojených států a rovněž i většinu Evropy,“ cituje Stoltenbergovo vyjádření.

Jak ale Stoltenberg podle Daily Star upozornil, Severoatlantická aliance je odhodlána zamezit vypuknutí ozbrojeného konfliktu. „Žádný ze spojenců v rámci NATO a samozřejmě ani NATO jako takové nechce válku. To by byla katastrofa,“ dodal Stoltenberg. „Nemusíme použít sílu. Naším cílem je mírové řešení,“ cituje tajemníka NATO Daily Sabah. Podle Stoltenberga by měl ozbrojený konflikt „devastující následky“. Se stejnou informací v pondělí 30. října přišel i britský bulvární list Express.     

Celková atmosféra kolem stalinistické KLDR je v posledních měsících velmi napjatá. Preventivním úderem režimu již dříve pohrozil americký prezident Donald Trump. Stalo se tak v reakci na neustávající testy balistických střel a jaderných hlavic, které KLDR provádí. Ve věci napětí mezi oběma státy se již angažují Rusko i Čína.  

Možnost eskalace konfliktu ve smyslu jaderného útoku ze strany KLDR o víkendu připomněl americký ministr obrany James „šílený pes“ Mattis, podle nějž hrozba nadále kulminuje. „Severní Korea navýšila hrozbu, kterou představuje pro své sousedy i celý svět skrze své ilegální a zbytečné raketové a jaderné programy,“ uvedl Mattis. V reakci na obavy z preventivního útoku ze strany Spojených států přikročil Pchjongjang o víkendu k nacvičování evakuačních opatření. Severokorejci rovněž poslední říjnový víkend nacvičovali opatření pro případ blackoutu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…