Šéf NKÚ kritizuje platy soudců: Vymkly se reálným měřítkům

30.07.2014 17:54

Ústavní soud zrušil současný způsob výpočtu mzdové základny. Ta se nyní vrátí na trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Nelíbí se to ale prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavu Kalovi. ÚS prý ze soudců dělá privilegovanou skupinu.

Šéf NKÚ kritizuje platy soudců: Vymkly se reálným měřítkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Ministerstvo spravedlnosti bude nález respektovat. Podle předběžných propočtů by mělo zvýšení platů vyjít na 770 milionů korun ročně, o které by chtěl resort navýšit rozpočet.

Platy soudců se vymkly realitě ve společnosti

„Plat v soudnictví se už vymkl reálným společenským měřítkům - srovnejme si platy primářů, vědců, policistů nebo učitelů s platem začínajícího soudce okresního soudu - je čas to nazvat pravým jménem: Ústavní soud přistupuje ke svému vlastnímu profesnímu cechu jako k privilegované skupině lidí," cituje Kalu server iDnes.cz.

Kala upozornil, že ústavní činitelé si kvůli špatnému ekonomickému vývoji několik let zmrazovali platy. Nyní se mají zvýšit o jedno procento na základě vládní úpravy.

Soudce, který bral úplatky při 2,75 násobku, bude úplatný i při desetinásobku

Nález Ústavního soudu prý zcela opouští vazbu mezi výší platu představitelů jednotlivých druhů státní moci.

„Nejde přeci o to, mít nezkorumpované soudce, ale stejně tak o to, mít nezkorumpované členy Parlamentu a představitele exekutivy. Jsem přesvědčen o tom, že soudce, který je korumpovatelný při 2,75 násobku, bude brát, ať mu dáte třeba desetinásobek," myslí si šéf NKÚ.

Konkrétně pro letošek soudcovská základna podle sdělení Ministerstva práce a sociálních věcí činí 64.496 korun. Od této částky se odvozují příjmy jednotlivých soudců podle funkcí a délky praxe. Při návratu k trojnásobku by základna přesáhla 70.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…