Šéf OSN zase šťouchl do Izraele

30.10.2023 8:04

Ze Spojených států zaznívá, že by si Izrael měl dát pauzu v pozemní invazi do Gazy a nechat humanitární pracovníky, aby palestinským civilistům podali pomocnou ruku. „Prezident zdůraznil potřebu okamžitě a výrazně zvýšit tok humanitární pomoci, aby byly uspokojeny potřeby civilistů v Gaze," uvedl Bílý dům. Podle serveru listu Haaretz zůstává po útoku ze 7. října na 40 nezvěstných osob.

Šéf OSN zase šťouchl do Izraele
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Válka izraelské armády s teroristy z hnutí Hamás je v plném proudu čtvrtý týden a ze Spojených států zaznívají výzvy, že i během pozemní operace do Gazy by vojáci Izraele měli rozlišovat mezi teroristy z Hamásu a obyčejnými civilisty z Gazy. Server izraelského listu Jerusalem Post doplnil, že Bílý dům volá po humanitární pauze v pozemní operaci do Gazy. „Prezident zdůraznil potřebu okamžitě a výrazně zvýšit tok humanitární pomoci, aby byly uspokojeny potřeby civilistů v Gaze," uvedl Bílý dům. „Prezident zopakoval, že Izrael má plné právo a odpovědnost bránit své občany před terorismem, a zdůraznil, že je třeba tak činit způsobem, který je v souladu s mezinárodním humanitárním právem, které upřednostňuje ochranu civilistů,“ zaznělo také ze strany Bílého domu.

Generální tajemník OSN António Guterres podle Jerusalem Post řekl novinářům v Nepálu, že „situace v Gaze je každou hodinou zoufalejší. Lituji, že místo kriticky potřebné humanitární pauzy podporované mezinárodním společenstvím, Izrael zintenzivnil své vojenské operace“.

Ozbrojené síly Státu Izrael trvají na tom, že je třeba operaci zrealizovat tak, aby Hamás nemohl již nikdy zaútočit tak, jak to učinil 7. října. Podle serveru listu Haaretz zůstává po tomto útoku stále na 40 nezvěstných osob.

Na severu Izraele se převrátil tank ozbrojených sil. Jeden z vojáků přitom zemřel, další dva jsou těžce zraněni.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že čtyři Palestinci zahynuli při střetech s izraelskou armádou ve městě Jenin na Západním břehu Jordánu.

Podle serveru Times of Israel ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) v noci na pondělí při útoku na severu pásma Gazy eliminovaly desítky ozbrojenců Hamásu.

„IDF tvrdí, že pozemní síly zabily teroristy, kteří se zabarikádovali v budovách v pásmu Gazy, a pokusili se zaútočit na vojáky. V jednom incidentu pozemní jednotky nařídily letectvu, aby provedlo dronový útok na základnu Hamásu, přičemž podle IDF zabilo více než 20 agentů. V jiném incidentu IDF říká, že stíhačka zasáhla odpalovací pozici protitankových řízených střel a několik agentů Hamásu, kteří byli identifikováni pozemními jednotkami poblíž univerzity Al-Azhar ve městě Gaza. IDF tvrdí, že za poslední den provedla údery proti přibližně 600 cílům Hamásu v pásmu Gazy, včetně skladišť zbraní a úkrytů,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …