Šéf Sorosovy neziskovky přiznal, kdo všechno jí přispívá. Velmi zajímavá jména

14.07.2017 9:28

Ředitel Sorosovy nadace Open Society Foundation (OSF) Robert Basch nesouhlasí s vnímáním neziskových organizací jako přítěže státního rozpočtu. Podle serveru Aktuálně.cz Basch rovněž varuje před sílícím politickým tlakem. „Znepokojuje nás, jak je neziskový sektor napadán ze strany politiků, kdy jsou neziskové organizace prezentovány jako paraziti. Řada z nich to dělá, aby zastřela vlastní neschopnost,“ sdělil Basch Aktuálně.cz.

Šéf Sorosovy neziskovky přiznal, kdo všechno jí přispívá. Velmi zajímavá jména
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

Nadace OSF, kterou řídí, loni získala celkem 44,5 milionu korun. Mezi ty, kdo dávají nadaci nejvíce patří George Soros, velvyslanectví USA a firma Google.

Podle Aktuálně.cz je v ČR asi 129 tisíc neziskových organizací. A státní dotace prý dostává jen nepatrné procento z nich. „Do tohoto čísla se počítají i think-tanky politických stran,“ píše Aktuálně.cz. Podle Roberta Basche jsou to ale právě politici, kdo podrývá důvěru v neziskový sektor. „Znepokojuje nás, jak je neziskový sektor napadán ze strany politiků, kdy jsou neziskové organizace prezentovány jako paraziti. Řada z nich to dělá, aby zastřela vlastní neschopnost,“ sdělil Aktuálně.cz Basch.

OSF se podle Basche snaží od svého nejznámějšího mecenáše finančníka George Sorose distancovat. Soros má aktuálně velké spory s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který proti němu zahájil plakátovou kampaň. „Soros není jediný podporovatel. Kolem 40 % zdrojů nadace tvoří fundraising, pak jsou to dary a fondy,“ vysvětlil Basch. S ohledem na fungování správní rady a procesu financování podle něj k žádnému ovlivňování ani dojít nemůže. Sorosova nadace na činnost OSF v roce 2016 přispěla 7,5 miliony korun, což byla asi pětina jejího celkového příjmu,“ uvedl.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…