Šéf VZP chce vyrovnaný rozpočet. A už ví, jak na to

12.05.2013 18:37

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek uvedl, že vedení pojišťovny chce mít do konce letošního roku vyrovnané hospodaření. Očekávaný deficit ve výši více než 2,5 miliardy korun lze podle něj zvrátit a dostat se do "černých čísel". A to prý i bez zvýšení příjmů za státní pojištěnce, které navrhuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Šéf VZP chce vyrovnaný rozpočet. A už ví, jak na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

"Deficit, který v současné době se nám jeví ve výši 2,6 miliardy korun na konci roku 2013, bychom chtěli dostat, aby se limitně blížil nule," uvedl Kabátek v České televizi. Pojišťovna se do červených čísel dostala v souvislosti s krizí v roce 2009, deficit tehdy činil 5,5 miliardy korun, uvádí Deník.cz.

Nutné úpravy

Podle Kabátka už VZP začala podnikat kroky ke zlepšení situace. Změnu chystá ještě například u úhradové vyhlášky. VZP prý totiž platí za stejnou péči víc než ostatní pojišťovny, a tento stav je nutné narovnat. Úspory 1,5 miliardy ročně by mohla podle něj přinést i připravovaná novela, která umožní slevové soutěže. Pojišťovna chce také vyjednávat lepší ceny s dodavateli a ulehčit tak rozpočtu o dalších 500 milionů korun.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce zároveň požádat vládu o to, aby stát odváděl vyšší zdravotní pojištění za tzv. státní pojištěnce - tedy děti, důchodce a nezaměstnané. Místo současných 723 korun by stát platil nově 773 nebo dokonce až 800 korun za osobu. Podle Kabátka bude toto opatření efektivní jen tehdy, pokud se přenastaví systém financování a rozdělení peněz mezi pojišťovnami.

Spolupráce s IZIP

Šéf VZP také uvedl, že do konce června chce rozhodnout o spolupráci s firmou IZIP, která má na starosti provoz portálu. Za ten nyní pojišťovna měsíčně platí 5,2 milionu korun. VZP má v současnosti 51 procent akcií IZIP, zbytek vlastní švýcarská firma eHealth International. Jeho odkoupení pojišťovna nechystá, hodlá se zbavit svého podílu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…