Šéf komunistů Filip zaútočil na kardinála Duku. Četl jeho dopis

11.08.2020 18:37

Předseda komunistů Vojtěch Filip upozornil na otevřený dopis kardinála Dominika Duky, v němž se pražský arcibiskup v debatě o demokratičnosti komunismu postavil na stranu Klímy. „Rád bych Vám poděkoval za Vaši statečnost, za Vaši odvahu, trpělivost a osobní nasazení, s nímž vedete diskusi s vedením Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, resp. s panem děkanem Pullmannem,“ psal Duka v dopise. To dle Filipa ukazuje na jediné – že jde o další důkaz zpolitizované církve. „Zatímco VÍRA jako taková je vnitřní, soukromá volba každého jedince, jeho osobní postoj, stejně jako bezvěrectví, tak CÍRKEV má historicky sice neoficiální, ale o to dnes více zřejmý status tradiční politické instituce,“ upozornil Filip.

Šéf komunistů Filip zaútočil na kardinála Duku. Četl jeho dopis
Foto: Repro ČT
Popisek: Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) v Událostech komentářích

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Předseda KSČM se ohradil vůči otevřenému dopisu kardinála Dominika Duky Michalu Klímovi. Duka ve svém dopise vyjadřuje Klímovi podporu a děkuje mu za to, že vede diskusi s děkanem Pullmanem. „Mohu vzpomenout na podpisové akce z padesátých let, kdy byly sbírány i podpisy nás žáků základní školy. Znám pocity vlastní rodiny a přátel, jak se museli vypořádávat s tímto tlakem, který byl umocněn stovkami poprav a tisíci uvězněných či ožebračených o střechu nad hlavou. Jak mohli v době stalinské totality reagovat lidé, jejichž rodiny byly rozbity, kontrolovány a šikanovány? Chtějí tito revizionisté tvrdit, že zaplněná náměstí v době protektorátu a v době teroru padesátých let byla pouhá hra na schovávanou nebo fraška?“ psal v dopise.

Filipovi se nelíbí právě to, že se Duka postavil na stranu Klímy. Tím se prý dle Filipa ukázalo to, že církev je zpolitizovaná. „Duka nám bez okolků poskytuje další důkaz o zpolitizované církvi jako instituci. A tady tvrdím, že to je špatně. Není možné přestat totiž rozlišovat dva základní pojmy, jimiž jsou CÍRKEV a VÍRA,“ napsal Filip.

Celá reakce Filipa ZDE

Již od mistra Jana Husa jsme poučeni historií, že pojmy víra a církev nelze spojovat v jeden. Mají dle Filipa pramálo společného. „Zatímco VÍRA jako taková je vnitřní, soukromá volba každého jedince, jeho osobní postoj, stejně jako bezvěrectví, tak CÍRKEV má historicky sice neoficiální, ale o to dnes více zřejmý status tradiční politické instituce, usilující všemi (ne)možnými prostředky o moc, vliv a majetky,“ myslí si Filip.

Dále popisuje, jak má mezi známými spoustu věřících přátel. Ti jsou dle něj skromní a pokorní, zatímco církev se u nás projevuje mocensky a agresivně. „Koneckonců vždyť má i svoji politickou stranu, KDU-ČSL. Sám znám desítky příkladů, kdy řadoví věřící lidovce nevolí. Právě kvůli postojům církevní instituce,“ dodal. Víra je tedy dle něj soukromý způsob pozemského života jedince, zatímco církev je mocichtivý aparát nenasytných hodnostářů. Ti prý biblické učení používají pro ospravedlnění svých hříchů. „Hříchů s poctivou VÍROU neslučitelných,“ uzavřel Filip svoji reakci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…