Šéf lékařské komory odpovídal v ČT: Zdravotnictví je bez peněz, jsme na tom nejhůř v EU

02.05.2014 21:48

Plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka není špatný, ale problémy českého zdravotnictví zcela nevyřeší. Takový názor zastává prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Nemůžeme čekat závratné úspory, aniž by se to nedotklo pacientů,“ prohlásil v pořadu Hyde Park na ČT 24.

Šéf lékařské komory odpovídal v ČT: Zdravotnictví je bez peněz, jsme na tom nejhůř v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Schvalování nákupu techniky do nemocnic přístrojovou komisí ministerstva, snížení limitu provozních nákladů zdravotních pojišťoven a zveřejňování smluv s nemocnicemi a ambulancemi. To je plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na zprůhlednění financí ve zdravotnictví. 

Kubek zhodnotil takové plány jako smysluplné, ale jedním dechem varoval, že české zdravotnictví se potácí v ohromném nedostatku finančních prostředků a státní výdaje do něj patří nejnižší v rámci Evropské unie.

„Zdravotníci, ať už lékaři nebo sestry, jsou tak špatně placeni, a přesto dopřávají pacientům zdravotní péči, která je srovnatelná se západními zeměmi. Hovoříme zde proto o zázraku efektivity,“ pochválil zaměstnance zdravotnických zařízení.

Naopak stát podrobil kritice za jeho nedostatečný způsob financování této oblasti. Zatímco v České republice činí podíl zdravotnictví na HDP 7,5 procent, Evropská unie doporučuje minimálně 8 procent. Nespravedlivá je podle jeho názoru i nerovnost v platbách zdravotního pojištění. Za zaměstnance totiž dává zaměstnavatel přibližně 32 tisíc korun na jejich zdravotní pojištění, zatímco za nezaměstnané, děti a seniory přispívá stát jen zhruba osmi tisíci. A to by se podle jeho názoru mělo změnit.

Co se týče plánu Němečka, Kubek by ještě doplnil některá další opatření, konkrétně snížení DPH na léky a zdravotnický materiál. Zavést by chtěl také zveřejňování jednotkových cen a zákon o veřejných neziskových nemocnicích, na jehož základě by byly zveřejňovány smlouvy i ceny každého, kdo by s nemocnicemi obchodoval.

„Mluví se o korupci ve zdravotnictví, ale tam je stejná jako všude jinde. A dokud nedojde ke změnám, dokud budou sídlit vybrané firmy v daňových rájích a budou mít nejasnou vlastnickou strukturu, tak boj s korupcí bude sice atraktivní, ale nepřinese žádné výsledky. A probůh, toto by si stát ohlídat měl,“ nechal se slyšet prezident lékařské komory.

V této souvislosti navrhl sloučení Všeobecné zdravotní pojišťovny, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Domnívá se totiž, že by se tím snížily provozní náklady a uvolnily se finanční prostředky, které by mohly být využity pro revizní systém. „Pokud by šel pacient k lékaři už popáté se stejným problémem, pojišťovna by mu měla říct – stop, toto už si zaplatíte sám,“ míní s tím, že někteří pacienti neradi slyší, že jsou zdrávi či jsou věčně nespokojeni.

Mladí lékaři odcházejí po stovkách

Problematická je podle něj i skutečnost, že průměrný věk praktického lékaře je v současnosti 55 let. A to z prostého důvodu – mladí lékaři po stovkách odcházejí po absolvování školy raději do zahraničí, kde jsou mnohem lépe finančně ohodnocováni. „Když chcete, aby praktičtí lékaři sloužili noční, musíte jim zaplatit a dvě stě korun za hodinu prostě nestačí,“ konstatoval.

Jeden z diváků navrhl, že by mohla být uzákoněna povinnost pro absolventy lékařských fakult odpracovat si v České republice například minimálně pět hodin, a to prý s přihlédnutím k tomu, že mladí lidé sbírají vzdělání z peněz daňových poplatníků. Kubek ale takový nápad šmahem odmítl.

„Takové bláboly jsem slyšel za komunismu a překvapuje mě, že po 25 letech je slyším stále… Každý má právo studovat si, co chce, a pracovat, kde chce. I kdyby se naše vláda zbláznila, tak naštěstí to odporuje i zásadám Evropské unie. Každý může hledat práci, kde se mu zlíbí,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…