Šéf lékařů Kubek si dovede představit za den v nemocnici i 150 korun. Ale s jednou podmínkou

04.02.2014 19:07

Česká lékařská komora dlouhodobě kritizovala jak nedostatky peněz ve zdravotnictví, tak i poplatky. Nové koalici v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) ale prezident ČLK Milan Kubek vzkazuje, že poplatek za den pobytu v nemocnici mohl zůstat, a to dokonce ve výši 150 korun za den. Novému ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) přeje, aby dokázal bojovat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) i s premiérem.

Šéf lékařů Kubek si dovede představit za den v nemocnici i 150 korun. Ale s jednou podmínkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Po představení koaliční smlouvy ČSSD, ANO a KDU-ČSL prezident České lékařské komory Milan Kubek vládu opatrně pochválil. V úterním Interview Daniely Drtinové České televize pak prozradil, co všechno by nová vláda měla učinit v resortu zdravotnictví. Nejprve se věnoval rušení zdravotnických poplatků. Za chybu označil zrušení poplatku za den v nemocnici.

Občanům vadí poplatky v lékárnách, ostatní prý tolik nepřekážejí

„Není to pro nemocnice katastrofa, ale ten výpadek nepochybně pocítí a kompenzaci potřebovat budou. My jsme od začátku říkali, že by tento poplatek za hotelové služby měl být, a to třeba i ve výši sto padesáti korun za den, ale problém byl u dlouhodobých hospitalizací, kde bylo třeba to nějak ošetřit,“ prohlásil Kubek. Jistou logiku podle něj má i poplatek za návštěvu pohotovosti. Spíše než poplatek by ale prezident ČLK uvítal pokutu za zneužití služby.

Poplatky podle Kubkova názoru plnily regulační funkci jen v počátku. Dnes už tomu tak není, ale boj o poplatky je starou válkou. Podle prezidenta je třeba hledět dopředu, jak zdravotnictví pomoci. Dobré by bylo třeba snížení DPH na léky, nebo zvýšení plateb za státní pojištěnce. Lidem prý mnohem víc vadí platit za léky v lékárnách než to, že dávají třicet korun u doktora nebo šedesát korun za den v nemocnici.

Zázrak efektivity a boj s premiérem

„Z hlediska makročísel je české zdravotnictví zázrak efektivity,“ poznamenal dále Kubek. Česko totiž vydává na zdravotnictví podstatně méně peněz než např. Německo, ale úroveň zdravotnictví je srovnatelná. V tuto chvíli sektor v Česku dostává 7,5 % hrubého domácího produktu, což je podle prezidenta málo. Jak získat více peněz? Například srovnáním výše plateb do zdravotnictví u všech obyvatel. „Přeji novému ministrovi, aby měl dostatek odvahy a aby měl dost sil prosadit potřebná opatření třeba i přes odpor ministra financí,“ vzkázal lékař ministrovi. Stejně tak by měl hájit práva pacientů. Zkrátka by měl hájit svůj resort, a to i proti premiérovi, pokud bude třeba.

Je třeba udělat pořádek v nákupu zdravotnického materiálu, který provádějí nemocnice, a ty si to nechávají proplácet od pojišťoven. Ten kdo platí, tedy pojišťovny, si má podle Kubka ohlídat, zda neplatí příliš mnoho. „Hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere,“ poznamenává k tomu Kubek. Mimo předraženého materiálu platí pojišťovny často i zbytečně moc za léky. Je zkrátka třeba nastavit nová pravidla v této oblasti.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…