Šéf lékařů vypálil u Jílkové: Čínská medicína, to je taková prostituce. Tu nevymýtíte

11.05.2017 23:20

Může čínská medicína pomoci nemocným lidem, nebo spíš zavání šarlatánstvím? Právě toto téma nastolila ve čtvrtečním pořadu Máte slovo moderátorka Michaela Jílková. A toto se dozvěděla.

Šéf lékařů vypálil u Jílkové: Čínská medicína, to je taková prostituce. Tu nevymýtíte
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

Předseda výboru pro zdravotnictví sněmovny Rostislav Vyzula (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, prezident Komory tradiční čínské medicíny Jiří Bílek, čínský lékař Qin Fei, prezident České lékařské komory Milan Kubek, předseda  České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpán Svačina, předseda pracovní skupiny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pro nevědecké léčebné metody Jiří Beneš, místopředseda Českého klubu skeptiků Sisyfos Jaromír Šrámek  a další.

Je to jako prostituce! To tedy není!

Kubek považuje čínskou medicínu jen za léčitelství a prolomení bariéry mezi lékaři a léčiteli je nebezpečné. Když se prolomí bariéra tady, tak jak se pak bude bránit v léčení třeba urinoterapií či léčení empatií a tak podobně, kroutil hlavou Kubek. „Je to asi jako prostituce. Prostituci nevymýtíte, ona tu prostě je a ona dokonce tu a tam někomu pomůže, i když normální člověk dává spíše přednost tradičnímu manželství,“ vpálil Kubek.

Vyzula kontroval, že k uznání čínské medicíny vyzývá i Světová zdravotnická organizace. Kubek ovšem okamžitě kontroval, že předsedkyní Světové zdravotnické organizace je Číňanka z Hongkongu, takže možná proto čínskou medicínu propaguje. „Tady je potřeba si říct, že třeba ve Švýcarsku si lidé odhlasovali, že čínské léčení bude proplaceno pojišťovnami, ale my si nemůžeme dovolit ani to, abychom lidem hradili plně ani potřebné léky.“

Posléze požádal o slovo prezident Komory tradiční čínské medicíny Jiří Bílek, který se důrazně ohradil proti tomu, aby Kubek srovnával čínskou medicínu s prostitucí. Ohrazoval se, že čínská medicína dokáže řešit chronické bolesti zad, menstruační bolesti a tak podobně. Klasická moderní medicína dokáže tyto bolesti řešit léky nebo operativně, jenže to lze i jinak. Spoustu nemocí lze léčit prostřednictvím odbourávání psychických problémů.

Prymula konstatoval, že se všeobecně uznává přínosnost akupunktury. Jiří Beneš okamžitě připomněl, že čínská medicína pracuje s bylinkami a ty mnohdy obsahují tolik látek, že některé z nich mohou působit karcinogenně. Tím ovšem zvedl ze židle Vyzulu, který rozezleně připomněl, že i moderní medicína vychází z léčivých účinků bylinek a zdá se mu absolutně nezdravé je zavrhovat.

V tu chvíli se ozval pán z publika, který se důrazně ohradil proti vystupování západních lékařů. „Měl jsem problémy s tenisovým loktem a lékař západní medicíny mi řekl, že to řízneme. Mně se nechtělo řezat, tak jsem navštívil čínského lékaře, podstoupil jsem akupunkturu, a když jsem šel na kontrolu k západnímu lékaři, tak mi bylo řečeno, že je to v pořádku.“ „Víte, já jsem měl také tenisový loket, a to je typický příklad nemoci, která odezní časem sama,“ poznamenal Kubek.  

Nemluvě o tom, že i klasičtí západní lékaři používají placebo, čímž lidem také pomáhají, protože síla mysli je veliká.

Kdybychom my měli 160 tisíc...

Beneš s Kubkem se následně shodli, že čínská medicína je také hodně o penězích. „A kolik vy platíte těm čínským lékařům v Hradci, 160 tisíc. Kdybychom my měli takovéhle příjmy, tak se budeme také věnovat jiným metodám,“ obořil se Kubek na Prymulu. „Tak víte, to jsou lékaři, kteří sem na půl roku přišli z ciziny a je třeba je zaplatit. Problém je u jednoho pana novináře, který slíbil, že částky nezveřejní, ale porušil to,“ ohradil se okamžitě pan Prymula.

„Tady se mluví o penězích, ale my to neděláme pro peníze, my to děláme pro pacienty,“ doplnil Prymula.

Ve studiu ovšem také zaznělo, že na kameru promlouvají především lidé, kteří jsou přesvědčení, že jim čínští lékaři pomohli. Lidé, kteří mají s čínskými lékaři špatné zkušenosti, se stydí a odmítají vystoupit před kamerou.

Qin Fei prozradil, že čínští lékaři hledí na člověka jako celek a pátrají po příčinách nemoci, zatímco západní medicína léčí jen následky. „My v Číně máme nemocnice s tradiční čínskou medicínou a vedle toho i nemocnici se západní medicínou, tak proč by to i tady nemohlo fungovat vedle sebe?“ ptal se čínský lékař. Kubek okamžitě oponoval, že i západní lékaři pátrají po příčinách nemoci, když diagnostikují pacienta. Základní vyšetření pacienta provádí jako čínští lékaři, tak západní lékaři.

Pan Beneš uznal, že v některých případech čínská medicína jistě může pomoci, stejně jako mohou pomoci homeopatika a léčitelé. Někomu pomoci mohou, ale podle jeho názoru nelze srovnávat čínské léčitele se západními doktory.

Jenže v publiku se okamžitě zvedla bouře nevole. K mikrofonu se dostala dáma, podle které musejí i čínští lékaři studovat 12 semestrů, tedy šest let a jejich studium je tak plně srovnatelné se Západem. S tím ani Beneš, ani Kubek nesouhlasili. Prezident ČLK Kubek znovu připomněl právní odpovědnost českých lékařů a znovu upozornil na to, že mezi českými lékaři a čínskými léčiteli se nebezpečně protrhává právní hráz.

Dva příběhy o síle čínské medicíny

Došlo i na dva příběhy z publika. Příběhy o síle čínské medicíny, která lidem pomáhá. „Já chci říct svůj příběh a kolik mě stála tradiční čínská medicína. Mnoho let jsem byla léčená klasickou medicínou, až začaly převažovat následky léčby za pomoci kortikoidů. Pak jsem se naprostou náhodou zoufalá dostala do rukou tradičních čínských lékařů, kteří mě dostali do současného skvělého stavu a stálo mě to celkem tři tisíce korun,“ rozčilovala se dáma v publiku.

„Víte, rozdíl je v tom, že západní medicína klade důraz na odpovědnost. Západní lékaři nesou právní zodpovědnost za své postupy, zatímco léčitelé tuto zákonnou povinnost nenesou,“ zdůrazňoval znovu Kubek.  

Vyzula postavil proti Kubkovi s Benešem protiargument. „To, co tady všechno říkáte, je demagogie a vy se vracíte do minulosti. Jenže ta budoucnost je jiná. V budoucnosti bude třeba jednat jinak a spojovat oba tyto přístupy,“ poznamenal poslanec.

A dostalo se mu druhého podpůrného příběhu z publika od spokojené maminky. „V roce 2011 můj syn onemocněl schizofrenií a projevovaly se na něm účinky léků včetně vnitřního krvácení. Klasický lékař říkal, že množství léků, které bral, by zabilo i mnohem staršího člověka. Čínská medicína mu pomohla natolik, že on už může chodit normálně i ven, což dříve nemohl,“ přidala příklad dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…