Šéf národní banky Singer se stal chodící reklamou na euro, řekl Babišův muž

14.03.2014 10:03

REPORTÁŽ Lidovci, TOP 09, ANO i zelení. Všichni kandidáti se shodli na tom, že chtějí euro přijmout, otázkou je, za jakých podmínek a kdy. O tom byla debata kandidátů do Evropského parlamentu jmenovaných stran ve Slovanském domě v Olomouci.

Šéf národní banky Singer se stal chodící reklamou na euro, řekl Babišův muž
Foto: Daniela Černá
Popisek: Debata kandidátů do Evropského parlamentu

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

Ze začátku diskuse měl každý kandidát čtyři minuty na úvodní proslov. Jako první se ujal slova politolog a historik, který působí jako poradce Zuzany Roithové, Eduard Hulicius (KDU-ČSL). „KDU-ČSL říká, že euro chce přijmout, až to pro nás bude ekonomicky vhodné,“ zahájil Hulicius. „Pokaždé, když mluvíme o euru, tak si pod tím každý představí trochu něco jiného. Co si ale my myslíme, je, že bychom neměli říkat nic jasného nebo dávat konkrétní data. Velkou výhodou je, že nám v Čechách alespoň občas velmi dobře fungují úředníci a administrativní odborníci. Málokdo ví, že u nás už přes deset let funguje Národní koordinační skupina pro vstup do eurozóny, která už v roce 2007 připravila srozumitelný národní plán zavedení eura v České republice. Dá se to stáhnout na webu zavedenieura.cz,“ uvedl s tím, že pokud dojde k přijetí eura, tak jízdní řád bude jasný. Křesťanští demokraté vstup České republiky do eurozóny podporují, nemají ale jasnou představu o tom, kdy by mělo k této skutečnosti dojít. 

Ježek: euro ano, ale opatrně. Analytici se mohou mýlit

Pak se představil nestraník na kandidátce ANO Petr Ježek, který dlouhou dobu působil v diplomatických službách. Hnutí je k přijetí eura mírně skeptické a chce počkat na další vývoj. Strana ve svém programu pro letošní volby do Evropského parlamentu uvádí, že spíše než cestou co nejrychlejšího přijetí eura by šla cestou sledování stupně sladěnosti české ekonomiky a eurozóny. „Začal bych faktickou poznámkou. Víme, že jde o předvolební debatu kandidátů do Evropského parlamentu, ale o tom, zda přijmeme euro, se bude rozhodovat v České republice,“ uvedl Ježek.

„Já se obávám, že finanční krize posledních let nám ukázala, že v ekonomické a zejména finanční a měnové oblasti nikdo nic neví,“ upozornil Ježek na to, že finanční analytici se mohou mýlit. „Pokud někdo říká, že přesně ví, co bude pro republiku dobré s eurem a že je neomylný, tak se obávám, že to tak není,“ dodal a dále pokračoval: „Provokativně bych si dovolil říci, že to pro Českou republiku není ta nejpodstatnější otázka. Primární je, zda je vůbec eurozóna stabilní. Zásadní otázka je, co dělat pro úspěch eurozóny, protože ať máme euro nebo korunu, tak jsme závislí na jejím úspěchu,“ tvrdí Ježek.

Za Nečase jsme si prý nechali vzít prostor na evropském fóru

Pak se dostal ke slovu šéf Strany zelených a kandidát do eurovoleb Ondřej Liška. „Strana zelených je přesvědčená o tom, že bychom měli přijmout euro bez dalšího otálení po důkladné a institucemi podporované veřejné diskusi o pro i proti,“ uvedl Liška. „Česká republika udělala vážnou chybu za vlády Petra Nečase a TOP 09, kdy ustoupila a nechala si vzít prostor pro politické jednání v evropských institucích, v evropském fóru a postavila se někde na pozici Velké Británie, která má diametrálně odlišné zájmy než Česká republika,“ dodal s tím, že přijetí eura by prý nepochybně prospělo naší ekonomice. „Dnes to není otázka pro odborníky. Je to výsostně politické téma, které má nejen ekonomické dopady, ale i politické. Ukazuje to, jakou roli chceme hrát v Evropě. I tohle je určitý stabilizační faktor, který má i bezpečnostní souvislosti. Jako předseda zelených se domnívám, že by se měla role České republiky v evropských institucích posilovat,“ dodal s tím, že pozitivní dopady eura převažují nad těmi negativními, ovšem bude nutné se zaměřit na eliminaci těch méně příjemných následků.   

Pro TOP 09 je atraktivní termín přijetí eura v roce 2018

Kandidát TOP 09 hovořil stejně jako avizovaný program strany. TOP 09 preferuje co nejrychlejší přijetí eura. Dle vyjádření z jejího volebního programu by stanovení přijetí společné měny rádi provedli ještě v rámci tohoto volebního období tak, aby mohlo být euro zavedeno v letech 2018-2020. „Jsme malá otevřená ekonomika. Nepochybně by pro nás přijetí eura bylo přínosem pro efektivitu ekonomiky a snížení rizika pro podnikající subjekty,“ uvedl Niedermayer. „Není pravda, že přijetí eura je prosté nákladů. Náklady spojené s tím, že země se vzdá samostatné měny, nepochybně existují. Tyto náklady, ale začaly klesat. Úvaha o tom, že bychom teoreticky mohli v roce 2018 přijmout euro je pro mě velmi atraktivní,“ uvedl Niedermayer, který pak dává důraz na to, že bude podstatné to, jak se bude vůbec vyvíjet eurozóna, a řekl, že je ještě spousta témat k diskusi. Sám od 90. let působil v ČNB a byl i jejím viceguvernérem.

Kandidáti kritizovali intervenci ČNB

Řeč byla o diskutovaném zásahu ČNB a její měnové politice. „To, co udělala Česká národní banka, to znamená, že oslabila korunu a kurz, aniž bych to chtěl hodnotit jako dobrý nebo špatný krok, tak to na mě dělá dojem, že guvernér ČNB Singer se stal chodící reklamou na euro,“ uvedl Ježek. Že dopad na lidi byl nepříjemný, to si myslí Hulicius. „Možná to pomohlo v tom, že ČNB otevřela debatu o nezávislosti měny,“ doplnil Hulicius. Pak se debata stočila na případnou možnost konání referenda. To, že by už referendum vypsáno být nemělo, si myslí kandidát TOP 09 i kandidát zelených Liška. Větší pochybnosti už měl Petr Ježek, i když i on se v podstatě domnívá, že nutné není.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…