Šéf praktických lékařů: Mám informace, že nás hejtmani k očkování nepustí

14.01.2021 21:30

V pátek se otevírá možnost zaregistrovat se na internetu k očkování proti nemoci covid-19, zatím pouze pro nejstarší spoluobčany. Do samotného očkování by se měli zapojit i praktičtí lékaři a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. O tom, zda jsou na něco takového připraveni, promluvil v pořadu Interview na ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Prozradil, že má nepotvrzené informace o tom, že se hejtmani dohodli, že praktické lékaře k očkování nepustí. „My ale chceme jen pomoct našim lidem, ne brát nějakou slávu a zásluhy,“ vysvětloval šéf praktiků.

Šéf praktických lékařů: Mám informace, že nás hejtmani k očkování nepustí
Foto: Archiv
Popisek: Očkování, ilustrační foto

Ordinace praktických lékařů jsou podle Šonky zavaleny pacienty s covidem, s chřipkou prý letos ještě nikoho neviděl. „Je jich hodně, je to podobné jako v listopadu, kdy vrcholila podzimní vlna covidu. Jde o covidové pacienty. Jiné respirační infekce běžné v této době prakticky vůbec nejsou. Chřipku jsem letos ještě neviděl,“ popsal, jak ordinace vypadají v době, kdy respirační onemocnění bývají na vrcholu.

Jak si vysvětluje, že není vůbec žádná chřipka? „I v jiných letech se stalo, že tu v lednu chřipka ještě není. Vykládáme si to také tím, že se dodržují přísná opatření, chřipka nedorazila a je také mnohem méně nakažlivá,“ přiblížil šéf praktiků.

Praktičtí lékaři se snaží udržovat běžný provoz ordinace, dbají však na to, aby pacienti přicházeli pouze na objednání a nehromadili se v čekárnách, což se podle Šonky daří.

Následně připustil, že bohužel praktici pozorují dlouhodobý dopad onemocnění covid na zdraví svých pacientů. „U celé řady pacientů jsou tam opravdu dlouhodobé potíže. Největší problém, jelikož je to primárně plicní onemocnění, je, že zanechává stopy na plicích a způsobuje dlouhodobou dušnost,“ řekl s tím, že u těch, kteří mají horší průběh, opravdu dochází ke strukturálním změnám na plicní tkáni. Postupně tyto potíže ustupují, když se léčí.

Samotné očkování podle Šonky zase tak velký problém nebude. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v hlavní fázi očkování naočkovat až 100 tisíc lidí denně, z čehož půlka z nich má připadnout právě na praktické lékaře.

Podle Šonky jsou na to praktičtí lékaři připraveni. „To se dá zvládnout, jsme na to připraveni. Většina kolegů se do toho očkování aktivně hlásí a snaží se, aby to u nás bylo co nejdříve. Vůle je opravdu obrovská. Je zde pět tisíc praktiků na těch 50 tisíc lidí denně, to znamená, aby jeden naočkoval denně deset lidí,“ uvedl, že všichni praktici to vidí jako jisté východisko ze současné situace.

Daleko složitější podle šéfa praktiků bude logistika: „Horší bude, jak k nám lidi nazvat, mít případně i nějaké náhradníky, když ti objednaní nepřijdou. Samozřejmě to znamená i nemalou administrativní zátěž,“ podotkl.

V některých krajích se k pomoci ze strany praktiků postavili vstřícně a hledají cestu, v některých krajích o ni prý nestojí. „Já mám ze včerejška nepotvrzenou informaci, že se hejtmani na jednání dohodli, že k tomu praktiky nepustí. Já zaplať pánbůh musím říct, že jsou ale některé kraje, které nás k tomu pustily. Věřím, že když se tento příklad ukáže jako pozitivní, že se to osvědčí a ostatní kraje na to změní názor,“ doufá Šonka.

Hlavním důvodem tohoto nepodloženého postoje hejtmanů je podle Šonky nedostatek vakcín, možná i obava z toho, že se tím naruší jednotný systém. „Mělo by se to týkat skupiny 80+, která je potřeba naočkovat rychle a která pro způsob očkování v centrech a registraci po internetu je nejkomplikovanější. Spousta těchto pacientů mi říká, že tento způsob podstoupit nechce a raději počká, až budu mít vakcínu v březnu v ordinaci já. Naše aktivita je jen v tom, že chceme našim lidem pomoci, nechceme nikomu brát jeho slávu a zásluhy,“ uzavřel předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…