Šéf praktických lékařů: Mladým se nechce na venkov. Musíme místa dotovat jako v Bavorsku

23.05.2018 19:56

Nedostatek lékařů jako varovné znamení českého zdravotnictví. Podle české lékařské komory chybějí lékaři nejen v nemocnicích, ale také v ordinacích praktických lékařů. Část jich totiž odchází do důchodu a chybějí náhrady. O problematice v pořadu Interview na ČT24 blíže hovořil Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Šéf praktických lékařů: Mladým se nechce na venkov. Musíme místa dotovat jako v Bavorsku
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Po středečním setkání lékařské komory s názvem Personální devastace českého zdravotnictví Šonka uvedl, že situace je opravdu vážná. Chybějí lékaři i zdravotní sestry a začíná se naplno projevovat problém, ke kterému se schylovalo už dlouho. „Ten se ale dlouho neřešil a my teď už řešíme jeho důsledky. Jedna z nejpostiženějších skupin jsou praktičtí lékaři, kteří patří mezi nejstarší skupinu lékařů,“ uvedl.

Celých sedmnáct procent praktických lékařů by už mohlo v podstatě klidně zítra odejít rovnou do důchodu. „Nastal by zásadní problém, kdyby se tak opravdu stalo,“ zdůraznil a dodal, že tento obor sice nemá problém s příchodem nových lékařů, jejich příliv by mohl u praktických lékařů snad zvládnout generační obměnu. Hlavní problém však vidí Šonka v distribuci těchto mladých praktických lékařů. „Jim se zkrátka nechce zrovna do těch regionů, kde bychom je potřebovali nejvíce,“ vysvětloval.

Paradoxně jsou ale prý velké problémy i ve Středočeském kraji. „Loni nám zde například skončilo bez náhrady dvanáct praktických lékařů, je to takový prstenec, který Praha vycucává,“ řekl, že ti, kdo mají možnost se uchytit v Praze, samozřejmě směřují právě tam. „Není to ani dáno tím, že by si více vydělali, praktický lékař má svou práci hrazenou stejně,“ řekl a zmínil, že naopak na periférii je na tom možná i lépe, jelikož náklady v Praze na pronájem ordinace se výrazně liší. „Je to zkrátka neochota mladých lidí jít na venkov a tam žít,“ míní.

Problém je ale například i zubařů. Ministerstvo zdravotnictví proto nedávno přišlo s tím, že by chtělo vytvořit podpůrný program právě pro zubní lékaře, kteří by jezdili na venkov a odstěhovali se tam. Něco takového vytvořit podle Šonky dává smysl v celém systému v českém zdravotnictví, že by právě takové místo bylo nějakým způsobem dotováno a podporováno. „Asi to ani jiným způsobem nepůjde. V tom se můžeme inspirovat u kolegů v Německu. Pohraniční oblast Bavorsko je obsazována také tímto způsobem,“ uzavřel tím, že to je asi jediná cesta, jak nabídnout lékařům, kteří do odlehlého regionu míří, lepší podmínky a dát jim nějakou pobídku k založení praxe.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…