Sehnal: Pusťme do sportu víc peněz i soukromý sektor. Zdravotnictví ušetří

19.07.2021 15:48

Podpora sportovních aktivit je zanedbaná a státní selektivní subvence zamezují většímu růstu soukromých areálů, které ke sportu přitáhly širokou veřejnost. Podle předseda Aliance pro budoucnost Pavla Sehnala je přitom sportování obyvatelstva zásadní, protože jedno euro investované do sportu ušetří čtyři eura ve zdravotnictví.

Sehnal: Pusťme do sportu víc peněz i soukromý sektor. Zdravotnictví ušetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda Aliance pro budoucnost

Nedávno jsem prohlásil, že v současné situaci, kdy je velká část populací je proti covidu-19 naočkována, pořádat olympiádu bez diváků je nesmysl a zbytečné opatření, které poškozuje jak vrcholový sport, tak sportovní osvětu mezi lidmi. Na tom trvám. 

Pokud by bylo zajištěno, že všichni příchozí budou očkování či testováni, v klidu mohli být diváci, klidně v omezeném počtu, připuštěni. Sportovní svátek si takové omezování nezaslouží.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

Nyní se chci ještě podívat na sportování obecně, především pak mezi obyvatelstvem a zvláště mládeží. Uplynulý rok ukázal totiž ukázal negativní trend v tloustnutí dětí a to dost radikálně. Stát, místní úřady a školy se musí výrazněji zapojit v motivaci ke sportu, protože tím nejen zajistí výraznější veřejné zdraví populace, ale také ušetří.

My v Alianci pro budoucnost dlouhodobě prosazujeme pravidlo, že jedno euro investované do sportu běžných občanů ušetří čtyři eura na zdravotních výdajích státu. Proto je potřeba sport podporovat nejen na vrcholové úrovni, ale naopak na úrovni všeobecné, aby se do sportu mohl zapojit každý.

Z tohoto důvodu není tak důležité budovat velké sportovní stadiony za miliardy, ale zásadnější jsou menší sportovní hřiště v obcích, městech a sportovní plácky mezi paneláky a v jednotlivých městských částech. Tam lze realizovat bohatou sportovní aktivitu, která bude ve výsledku prospěšná všem. 

Opět zde vidím velký prostor pro soukromé subjekty a firmy, které mohou hřiště a jiná sportoviště budovat a provozovat. Selektivní státní dotace jsou v tomhle směru spíš komplikace než pomoc. Soukromá sportoviště a areály nabízí široké vyžití, nejdřív si zahrajete tenis, pak si dáte večeři nebo se i ubytujete apod. Zatímco sportoviště pod hlavičkou města nebo státu se smrskne pouze na to, že si zapinkáte a jdete domů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…