Sekerník Donald Trump: Zkrouhne peníze na zbraně Ukrajině. A poukázky na jídlo chudým v USA

22.05.2017 10:32

Lidové rčení „šetrný jako Skot“ se možná brzy změní na „šetrný jako Donald Trump“. Jak naznačuje jeho návrh rozpočtu pro rok 2018, Spojené státy plánují rozsáhlé škrty. „Doplatit“ by na to měla celá řada spojenců po celém světě.

Sekerník Donald Trump: Zkrouhne peníze na zbraně Ukrajině. A poukázky na jídlo chudým v USA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Spojenci Spojených států byli dlouhá léta zvyklí na „otevřený účet“ ve Washingtonu. Nyní vše nasvědčuje tomu, že zlaté doby rozhazování milionů dolarů do všech světových stran jsou pryč a některé státy čekají krušné časy. Především v oblasti vojenských grantů by chtěla Trumpova administrativa ušetřit značné finanční prostředky. Úsporná řešení by se měla konkrétně dotknout Pákistánu, Tuniska, Libanonu, Ukrajiny, Kolumbie, Filipín nebo Vietnamu.

Všechny tyto země mohly v minulých letech počítat se štědrou podporou amerických dolarů, ale v rozpočtu pro rok 2018 se s nimi již počítá mnohem skromněji. Již před měsícem redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala na základě informací Foreign Policy, že americký rozpočet pro příští rok připraví velké zklamání Ukrajině. Finanční dotace určené pro Kyjev by se měly smrsknout až o téměř sedmdesát procent.

Naopak 3,1 miliardy dolarů pro Izrael, 350 milionů pro Jordánsko a přibližně 1,3 miliardy dolarů pro Egypt by měly být podle Wall Street Journal zachovány. Jak server dále uvádí, například finanční podpora pro Pákistán by měla klesnout z dosavadních 265 milionů dolarů na zhruba 100 milionů. V případě většiny dalších zemí potom dojde k převedení grantů na půjčky. Zatímco příznivci úsporných opatření jásají, ozývají se i kritické reakce. Jejich autoři se obávají, že by se mohly s dotčenými zeměmi zhoršit vzájemné vztahy.

Komentátor serveru The Hill Brandon Carter  k tomuto tématu poznamenává, že plánované škrty ve výši asi 800 miliard dolarů v průběhu příštích deseti let se dotknou nejenom zahraničních partnerů, ale také samotných Američanů. „Podle deníku Washington Post přijde deset milionů obyvatel USA s nízkými příjmy o podporu ve zdravotní péči. Ke snížení (téměř 200 miliard dolarů) dojde i v rámci programu doplňkové výživy a v oblasti potravinových poukázek vůbec.“

Trumpův návrh počítá s tím, že při optimistickém vývoj ekonomiky bude za deset let dosaženo vyrovnaného federálního rozpočtu. „Zásadním předpokladem je ovšem růst ekonomiky minimálně o tři procenta,“ píše Carter s tím, že podrobný rozpočtový plán bude zveřejněn zítra. Zatím není zřejmé, do jaké míry nachází návrh rozpočtu podporu v samotné Republikánské straně. Někteří republikáni již nicméně dali najevo, že s ním nesouhlasí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…