Šel jsem pro housky, i v Lidlu se mu smáli. V tramvaji... Fiala terčem posměchu. Politik byl u toho

11.11.2023 14:58 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK Cestování českého premiéra po afrických státech i jeho nákupy v Německu komentoval bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček. V kontextu vztahů EU i zemí globálního jihu popsal to, jak působí celý kabinet navenek. Připomenul protesty lékařů a zaměstnanců ve školství, které se připravují i kolikrát a v jaké situaci použila ČR právo veta.

Šel jsem pro housky, i v Lidlu se mu smáli. V tramvaji... Fiala terčem posměchu. Politik byl u toho
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala. Zahájení kampaně SPOLEČNĚ (ODS a TOP 09) do letošních komunálních voleb na Moravském náměstí v Brně

Tiskové oddělení českého premiéra celý týden veřejnost zásobovalo informacemi o tom, jaké jsou výsledky cestování po Africe. Premiér Petr Fiala například jednal s lékaři v Ghaně.

„Myslím si, že každá země by měla rozvíjet jak politické, tak ekonomické vztahy s mimoevropskými zeměmi, to znamená s oblastmi, které rychleji ekonomicky rostou. Myšlenka jet do Afriky, potenciálně nejvýkonnějších zemí jako je Etiopie, jako je nejlidnatější země Nigérie, která má 220 milionů, Ghana a Pobřeží slonoviny, byl výběr správný. Problém je, že naše země, Česká republika, není schopná návštěvu kvalitně připravit. A potom samozřejmě, a to je širší kontext, reagovat na vývoj ve světě. Konkrétně v tomto případě k izraelsko-palestinskému konfliktu. Je to špatné pro naše postavení ve světě,“ uvedl Rouček.

„Ve světě máme přibližně dvě stě zemí, z nichž většina nejsou demokracie. Ukázalo to jasně hlasování na valném shromáždění OSN, kde jsme byli se státy jako je Nauru a Fidgi v těžké menšině. Měli bychom si uvědomit, kde v tom světě stojíme a co chceme. Pokud chceme například dosáhnout toho, abychom měli za pár let na dva roky místo nestálého člena v Radě bezpečnosti, že nás většina světa díky našemu chování nepodpoří,“ poznamenal.

Pokud jde o ekonomiku, bohužel. „Byl jsem v Nigérii jako pozorovatel na volby. Nigérie je samozřejmě obrovská země, má ropu, má čím platit na rozvojové projekty. Ale nám, prostě kvůli našemu chování, kvůli tomu, že se nedovedeme orientovat ve světovém dění, ty příležitosti utečou,“ dodal s tím, že myšlenka jet do Afriky má horší než nulový výsledek.        

Šéf kabinetu objevil vzdálenou zemi za oceánem…

Premiér jel na nákupy do Německa a záhadně zjistil, že nákup v tamním obchodě vyšel levněji. Jeho poradce Štěpán Křeček se pustil do obhajoby s tím, že se premiér pustil do „vytvoření předpolí“ k jednání o tom, aby se s českými zákazníky zacházelo jako s německými.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A v českém Lidlu ještě stojí zaměstnanci za kasou s nákupními košíky a cedulemi, že vybírají zboží do potravinové banky! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 11.11.2023 15:28:04
A vy, čeští trotlové, důchodci a matky od dětí, koukejte Lidlu zvyšovat tržby, ať nevypadáte, že nemáte sociální cítění! Fialův deštník pomoci zůstal zavřený!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Umělci otočili? Jaké překvapení. Zrada Babiše a metál od Pavla, tam je teď síla

8:02 Umělci otočili? Jaké překvapení. Zrada Babiše a metál od Pavla, tam je teď síla

TÝDEN V MÉDIÍCH Vlastnost, co Čechům opravdu ke cti moc neslouží, připomněl rozhovor s hercem, který…