Sen Rusů: Ukrást záchod a zemřít. Zelenskyj nakládal okupantům

23.04.2022 9:55

Vracíme život tam, kam Rusové přinesli jen degradaci, ničení a smrt. Kdysi se říkalo, vidět Paříž a zemřít. Snem Rusů teď je ukrást záchod a zemřít! Vladimire Putine, starejte se konečně o své lidi a ne o Ukrajinu a o Moldavsko, aby Rusové nemuseli krást záchody ve svobodných zemích. Toto vše a ještě mnohem víc vzkázal na facebooku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Ruské federaci.

Sen Rusů: Ukrást záchod a zemřít. Zelenskyj nakládal okupantům
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident v závěru 58. dne ruského vpádu na Ukrajinu ve svém facebookovém projevu připomněl, že pravoslavní křesťané slaví Velký pátek. Den, kdy se zdálo, že je vše ztraceno. Kristus byl ukřižován. Ale pak přišla naděje. Naděje vzkříšení. A stejně tak Ukrajinci si podle Zelenského musí uchovat víru, že jejich národ současný ruský útok přežije.  

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

„Doufáme ve vzkříšení. Věříme ve vítězství života nad smrtí. A modlíme se, aby smrt prohrála. Letos, během totální války, války Ruska proti našemu státu, mají tato slova pro nás zvláštní význam. Rusko přineslo Ukrajině smrt. Po osmi letech brutální války na Donbasu chtělo Rusko náš stát úplně zničit. Doslova zbavit Ukrajince práva na život. Ale bez ohledu na to, jak urputné jsou bitvy, smrt nemá šanci porazit život. To ví každý. To ví každý křesťan. To je základní prvek naší kultury,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

„Možná to v moderní ruské kultuře už neexistuje. Protože, abyste udělali vše, co udělali Rusové Ukrajincům v našich městech... musíte v sobě zabít člověka. Protože člověk jakékoli víry by to prostě nemohl udělat,“ uhodil Zelenskyj na Rusy. Svět však podle něj ukazuje, že věří v život. Věří v Ukrajinu. Na Ukrajinu už se vrátili diplomaté z jednadvaceti zemí včetně Velké Británie. Ti všichni tím podle Zelenského ukazují, že „Ukrajina přežije ruský pokus o její usmrcení“. Přežije ho, přestože Rusové teď oznamují, že chtějí ovládnout celý jih Ukrajiny, aby mohli vpadnout až do Moldavska a tam chránit ruskou menšinu.

Zelenskyj v této souvislosti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi doporučil, aby se raději staral o Rusy doma v Ruské federaci, aby nebyli tak chudí a nemuseli na Ukrajině krást záchody. „Víte, kdysi se mluvilo o největším snu: vidět Paříž a zemřít. Ale jejich současné chování je šokující. Jejich snem teď je ukrást záchod a zemřít,“ nešetřil kritikou ruské vlády.  

Zelenskyj zdůraznil, že ruské zmínky o Moldavsku jsou důkazem, že Ruská federace chce jako první spolknout Ukrajinu, ale hned potom si chce dopřát další chody. Toto by mněl podle Zelenského svět pochopit a pomoct Ukrajincům zarazit ruské válečné běsnění už na Ukrajině. Zelenskyj varoval, že „jediným skutečným cílem Rusů na Ukrajině je zabít každého, koho ruští vojáci potkají, a zničit cokoli, co zrovna v danou chvíli vidí“.

Ukrajinský prezident v tomto místě svého projevu poděkoval všem státům, které konečně Ukrajině posílají zbraně, které potřebuje.

I díky nim se podařilo osvobodit další osady. Odstraňování ruských min prý teď probíhá ve 184 ukrajinských obcích. Ukrajinské úřady se na všech osvobozených územích postupně snaží obnovit veřejné služby. Zelenskyj věří, že se toto nakonec podaří i na jihu země, který dnes okupují Rusové. „Ve všech oblastech, kam byly pod ruskou vlajkou přeneseny degradace, ničení a smrt,“ pravil Zelenskyj.

Svým spoluobčanům v okupovaných oblastech znovu vzkázal, že dělají dobře, když s ruskými agresory odmítají spolupracovat a dávají jim najevo, že věří ve vyhnání ruských okupantů.

„Ozbrojené síly Ukrajiny plní své úkoly bravurně. Rozvědka, Národní garda, územní obrana, policie, pohraničníci – ti všichni pracují na sto procent pro vítězství. Ale na vítězství Ukrajiny musí pracovat každý. Tím, co dělá tam, kde zrovna je,“ zdůraznil Zelenskyj.

„Pokud jste v zahraničí – podpořte Ukrajinu. Pokud se věnujete ekonomickým aktivitám, snažte se je nasměrovat ve prospěch Ukrajiny. Pokud jste se ocitli na dočasně okupovaném území – snažte se způsobit okupantům co největší potíže. Naším hlavním pilířem jsou ozbrojené síly Ukrajiny. Ale na tomto základu musí vždy stát pevnost naší národní jednoty. Jednota všech Ukrajinců, kteří bojují na život a proti smrti. Proti ruské invazi,“ doplnil ještě prezident.

Pak už se jen tradičně rozloučil. „Věčná sláva všem, kdo brání stát! Věčná památka všem, kdo zemřeli za Ukrajinu! Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…