Senát UK se asi seznámí s výsledkem auditu k čínským konferencím

24.01.2020 6:48

Akademický senát Univerzity Karlovy se dnes na svém zasedání pravděpodobně seznámí s výsledky auditu, který má objasnit sporné financování česko-čínských konferencí ve škole. Podle předběžných výsledků auditu z listopadu zatím není jasné, kam šly peníze, které údajně na konference poslali Číňané. Škola podle nich žádné peníze z Číny nepřijala. Vedení univerzity se proto již dříve obrátilo na policii kvůli podezření ze spáchání podvodu. Senát by se mohl opět zabývat také tím, za jakých podmínek může škola spolupracovat s komerčními partnery.

Senát UK se asi seznámí s výsledkem auditu k čínským konferencím
Foto: TV ProAlt
Popisek: Bezpečnostní expert PhDr. Miloš Balabán, PhD.

Podle serveru Aktuálně.cz z loňského října šly česko-čínské konference na univerzitě šly peníze z čínské ambasády firmě Středisko bezpečnostní politiky, kterou založil bývalý tajemník Česko-čínského centra UK Miloš Balabán. Podle serveru ale lhal, když tvrdil, že konference platí centrum samo. Balabán v říjnu na funkci tajemníka rezignoval a se dvěma pracovníky firmy na začátku roku odešel i z Fakulty sociálních věd UK. Firma se na konci října přejmenovala na Multilateral Consulting & Analysis s.r.o. a Česko-čínské centrum UK rektor Tomáš Zima v reakci na kauzu zrušil.

Podle Zimy zatím univerzitní audit nenalezl smlouvu s žádnou firmou, která se podle pracovníků správy Česko-čínského centra na pořádání konferencí podílela. Není tedy ani zřejmé, na co přesně se při pořádání akce letos použily peníze, které údajně Číňani Balabánově firmě na konferenci poslali.

Senát také požadoval nejpozději do tohoto zasedání výstupy pracovní skupiny, která bude definovat parametry pro spolupráci univerzity s komerčními partnery. O ustavení skupiny rozhodl senát loni na podzim poté, co vedení univerzity čelilo kritice za smlouvu s úvěrovou společností Home Credit. Firma má silné zastoupení i v Číně. Od smlouvy odstoupila s prohlášením, že nechce být vtahována do iracionálních debat. Rektor UK Zima se pak omluvil, že neodhadl reakci na uzavření smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…