Senát asi vyzve vládu, aby uprchlíky pro ČR vybírala pečlivě

10.10.2015 12:14

Senát by měl podle svého evropského výboru znovu odmítnout zavedení povinných unijních kvót na přerozdělování uprchlíků. Současně by měl ale požádat vládu, aby využila možnosti co nejvíce ovlivnit výběr žadatelů o azyl, kteří by měli být do ČR přemístěni z Itálie a Řecka. Senát o návrhu rozhodne za necelé dva týdny na své schůzi.

Senát asi vyzve vládu, aby uprchlíky pro ČR vybírala pečlivě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Kabinet by měl podle výboru rovněž důkladně prověřovat, zda migranti vybraní pro ČR nepředstavují hrozbu pro národní bezpečnost nebo veřejný pořádek. Měl by také zjišťovat, zda tyto osoby mají nárok na mezinárodní ochranu a nepřišly o něj kvůli jejich případnému podílu na závažných zločinech.

Vláda by podle senátorů měla s ohledem na množící se případy padělání dokladů prokazujících syrské občanství ověřovat totožnost azylantů a preferovat zranitelné osoby, které vyžadují zdravotní péči.

Uprchlickými kvótami se Senát zabýval již dvakrát a vždy je odmítl pro případ, že by byly povinné. Nově se uprchlickému tématu bude věnovat kvůli návrhu evropské rady na dočasná opatření v oblasti mezinárodní ochrany ve prospěch Itálie a Řecka. Česko v létě kývlo na dobrovolné přijetí části uprchlíků, v případě dočasných kvót ale bylo na úrovni EU přehlasováno. EU chce nyní zavést povinný relokační mechanismus.

Migrační krizi se minulý týden obsáhle věnovala i sněmovna. Také dolní komora v obsáhlém usnesení, které připravily koaliční strany s opoziční TOP 09, odmítla myšlenky na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Podpořila naopak opatření, která povedou k lepší ochraně vnější hranice Unie, navracení lidí bez práva na udělení azylu nebo zásahům proti pašerákům lidí. Zbývajícím opozičním stranám vadilo, že se vláda odmítla připojit ke slovenské žalobě na kvóty u Evropského soudního dvora.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…